Reel Bad Arabs: How Hollywood Vilifies a People (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Reel Bad Arabs: How Hollywood Vilifies a People
Generell informasjon
SjangerDokumentar
Utgivelsesår2006
Prod.landUSA / Canada
Lengde50 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørSut Jhally
ProdusentJeremy Earp
ManusforfatterJack Shaheen (bok)
KlippSut Jhally
Andrew Killoy
Mary Patierno
Foran kamera
MedvirkendeJack Shaheen (forteller)
Annen informasjon
Budsjett$100 000
Prod.selskapMedia Education Foundation
Premiere1. november 2006 (USA)
Eksterne lenker

Reel Bad Arabs: How Hollywood Vilifies a People er en amerikansk-kanadisk dokumentarfilm fra 2006 regissert av Sut Jhally. Filmen er basert på 2001-boka med samme tittel, skrevet av Jack Shaheen. Han er også kommentator i filmen.

Filmen gikk på NRK2 den 8. april 2008, NRK3 den 2. mai og NRK1 den 1. juni 2008. På NRK hadde den tittelen Hollywoods skurker, med undertittelen Hollywoods araberforakt.

Handling[rediger | rediger kilde]

Dokumentaren forsøker å peke på de anti-arabiske holdninger og typetegninger som har vært fremtredende i amerikanske Hollywood-filmer. Filmen peker på den ene stereotypien etter den andre av arabere som har kommet ut av Hollywoods produksjonsselskaper siden filmens tidlige morgen. Den amerikanske filmkjenneren og konsulenten dr. Jack Shaheen har undervist om stereotypier av arabere og muslimer i amerikansk film i USA, samt i en rekke andre land. I denne dokumentar forsøker han å vise hvordan en slik standhaftig produksjon av bakvaskelser over lang tid har gjort det «naturlig» å ha fordomsfulle holdninger til arabere og deres kultur.

Det blir i løpet av filmen vist klipp av en rekke kjente og mer ukjente filmer hvor denne holdningen i ulik grad er til stede. Jack Shaheen trekker særlig frem den am. krigsfilmenfilmen Rules of Engagement fra 2000, som kanskje det verste eksemplet på anti-arabiske holdninger. Han hevder også at den er rasistisk og at den prøver å rettferdiggjøre folkmord på arabere. Filmen er produsert i samarbeid med det amerikanske forsvaret. Andre filmen som han særlig trekker frem er actionfilmene The Delta Force (1986) Death Before Dishonor (1987) og True Lies (1994). Han retter også et kritisk søkelys på de to israelsk-amerikanske filmprodusentene Menahem Golan og Yoram Globus som på 1980-tallet produserte en rekke actionfilmer der flere av dem hadde klare anti-arabiske trekk. Shaheen forsøker videre å dra en forbindelse mellom budskapet til disse filmene og den forakt for arabere som eksisterer i deler av det am. samfunn, og at kanskje forakten delvis er et resultat av flere tiår med negative karakteristikker av arabere på film. Han forsøker også å trekke paralleller mellom disse holdningene og det amerikanske angrepet på Irak i 2003 og grusomhetene som utspant seg i Abu Ghraib-fengslet. Han påstår at de verste Hollywood-filmene ikke bare lager negative karakterstikker av arabere, men også forsøker på å avhumanisere arabere ved å fremstille dem så endimensjonale som mulig.

Positiv fremstilling[rediger | rediger kilde]

Noen av filmene vist i dokumentaren viser også eksempler på positiv fremstilling av arabere, som f.eks. Kingdom of Heaven fra 2004. Andre filmer er Fahrenheit 9/11 (2004), A Perfect Murder (1998), Three Kings (1999) og Syriana (2005).

Filmene som fremhevet i dokumentaren[rediger | rediger kilde]

Filmer i dokumentaren som hadde en negative eller stereotyp fremstilling av arabere:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]