Raymond Edward Brown

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Raymond Edward Brown
Født22. mai 1928[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
New York[5]
Død8. aug. 1998[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (70 år)
Menlo Park
BeskjeftigelseKatolsk prest, bibelforsker, universitetslærer Rediger på Wikidata
Utdannet vedJohns Hopkins University[5]
Catholic University of America[5]
St. Mary's Seminary and University[5]
Theological College
NasjonalitetUSA
GravlagtCalifornia
Medlem avAmerican Academy of Arts and Sciences

Pater Raymond Edward Brown (født 22. mai 1928, død 8. august 1998) var en amerikansk romersk-katolsk prest og bibelforsker. Brown er mest kjent for sitt arbeid med Johannesskriftene, Jesu fødsels- og barnefortellinger og Jesu lidelseshistorie.

Liv[rediger | rediger kilde]

Brown ble født i New York, sønn av Loretta Brown og Robert H. Brown. Han studerte ved the Catholic University of America hvor han tok en Bachelor of Arts i 1948 og en Master of Arts i 1949. I 1951 gikk han inn den prestefellesskapet sulpicianerne1Saint-Sulpice etter en å ha mottatt en bachelor i hellig teologi fra St Marys seminar og universitet. I 1953 ble han ordinert som prest i bispedømmet St. Augustine, Florida.

Han ble utnevnt i 1972 og i 1996 til medlem i den pavelige Bibelkommisjon, som gir råd til paven i spørsmål knyttet til åpenbaringsvitnesbyrdet. Han var også professor emeritus ved det protestantiske Union Theological Seminary i New York, hvor han underviste i 23 år. Han hadde det prestisjefylte Auburnprofessoratet ved Union.

Raymond Brown var også president i Catholic Biblical Association, Society of Biblical Literature (1976-7) og Society of New Testament Studies (1986-7). Han var også prest i bispedømmet Baltimore, Maryland.

Han ble ansett for å være en av USAs fremste bibelforskere, og mottok hele 24 utnevnelser til æresdoktorater ved forskjellige universiteter i USA og i Europa.[6] Mange av utnevnelsene var fra protestantiske læresteder.

Brown døde på St. Patrick's Seminary i Menlo Park i California. Kardinal Roger Mahony av Los Angeles, omtalte ham som «den ypperste og velrenommerte katolske bibelforsker som USA noensinne har fostret», «hvis død er et stort tap for kirken».[6]

Forskning[rediger | rediger kilde]

Nytestamentlig kristologi[rediger | rediger kilde]

I en detaljert artikkel fra 1965 med tittelen «Kaller Det nye testamentet Jesus for Gud?» i tidsskriftet Theological Studies (26, 1965 ss. 545-73) undersøkte Brown om Jesus blir omtalt som «Gud» i Det nye testamente.[7] Brown konkluderte med at «selv det fjerde evangeliums Jesus sier aldri at han er Gud» og «det er ingen grunn til å tro at Jesus ble kalt Gud i de tidligste deler av den nytestamentlige tradisjon». Han hevdet at «etterhvert, i utviklingen av den kristne lære, ble Gud forstått som en bredt begrep. Det ble tydelig at Gud hadde åpenbart så mye av seg selv i Jesus at Gud måtte inkludere både far og sønn».

Tredve år senere behandlet Brown saken på ny i en innføringsbok i nytestamentlig kristologi, et standardverk innenfor fagfeltet, og skriver at «i tre tilfeller i Det nye testamente [Heb 1,8-9, Joh 1,1; 20,28] er det tydelig nok, og i fem tilfeller med sannsynlighet, at Jesus omtales som Gud». Brown ser på denne omtalen som en naturlig utvikling av de første kristnes omtale av Jesus som «Herren» (gr. kyrios).[8]

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Brown skrev totalt 25 bøker innenfor bibelvitenskap og noen av dem er:

 • The Sensus Plenior of Sacred Scripture, Baltimore: St. Mary's University, 1955: En del av doktorgrad i hellig teologi (avhandling).
 • Birth of the Messiah 1998
 • Death of the Messiah
 • The Community of the Beloved Disciple, New York: Paulist Press, 1979
 • The Gospel According to John (Bind I&II, Anchor Bible), 1966 and 1970
 • An Introduction to the New Testament, 1996

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b Babelio, Babelio forfatter-ID 189755[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ a b AlKindi, Diamond Catalogue ID for persons and organisations 15408[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ a b Social Networks and Archival Context, oppført som Raymond E. Brown, SNAC Ark-ID w6z043p7, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ a b c d Dictionary of Biblical Criticism and Interpretation (2007 ed.)[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ a b The Wanderer: Traditional Catholic Scholars Long Opposed Fr. Brown's Theories, Catholic Culture, Henry V. King, 1998.
 7. ^ "Does the New Testament call Jesus God?" in Theological Studies, 26, (1965) p. 545-73
 8. ^ An Introduction to New Testament Christology, p. 189

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]