Raymond Edward Brown

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Raymond Edward Brown
Raymond Edward Brown-Monochrome representation.png
Født22. mai 1928
New York
Død8. august 1998 (70 år)
Menlo Park
Gravlagt California
Utdannet ved Johns Hopkins University, Catholic University of America, St. Mary's Seminary and University
Beskjeftigelse Presbyter, forsker
Nasjonalitet USA

Pater Raymond Edward Brown (født 22. mai 1928, død 8. august 1998) var en amerikansk romersk-katolsk prest og bibelforsker. Brown er mest kjent for sitt arbeid med Johannesskriftene, Jesu fødsels- og barnefortellinger og Jesu lidelseshistorie.

Liv[rediger | rediger kilde]

Brown ble født i New York, og var sønn av Robert H. Brown og Loretta Brown. Han studerte ved the Catholic University of America hvor han oppnådde graden Bachelor of Arts i 1948 og Master of Arts i 1949. I 1951 gikk han inn den ordensfellesskapet Saint-Sulpice etter en å ha mottatt en bachelor i hellig teologi fra St Marys seminar og universitet. I 1953 ble han ordinert som prest i bispedømmet St. Augustine, Florida.

Han ble utnevnt i 1972 og i 1996 til medlem i den pavelige Bibelkommisjon, som gir råd til paven vedrørende spørsmål om knyttet til åpenbaringsvitnesbyrdet. Han var også professor emeritus ved det protestantiske Union Theological Seminary i New York, hvor han underviste i 23 år. Han innehadde det prestisjefylte Auburnprofessoratet ved Union.

Raymond Brown var også president i Catholic Biblical Association, Society of Biblical Literature (1976-7) og Society of New Testament Studies (1986-7). Han var også prest i bispedømmet Baltimore, Maryland.

Han ble ansett for å være en av USAs fremste bibelforskere, og mottok hele 24 utnevnelser til æresdoktorater av forskjellige universitet i USA og i Europa.[1] Mange av utnevnelsene fra protestantiske læresteder.

Brown døde på St. Patrick's Seminary i Menlo Park, California. Kardinal Roger Mahony, Los Angeles, omtalte ham som «den ypperste og velrenommerte katolske bibelforsker som USA noensinne har fostret», «hvis død er et stort tap for kirken».[1]

Forskning[rediger | rediger kilde]

Nytestamentlig kristologi[rediger | rediger kilde]

I en detaljert artikkel fra 1965 som het «Kaller Det nye testamentet Jesus for Gud?» i tidsskriftet Theological Studies (26, 1965 ss. 545-73) undersøkte Brown om Jesus blir omtalt som «Gud» i Det nye testamente.[2] Brown konkluderte med at «Selv det fjerde evangeliums Jesus sier aldri at han er Gud» og «det er ingen grunn til å tro at Jesus ble kalt Gud i de tidligste deler av den nytestamentlige tradisjon». Han hevdet at «Etterhvert, i utviklingen av den kristne lære, ble Gud forstått som en bredt begrep. Det ble tydelig at Gud hadde åpenbart så mye av seg selv i Jesus at Gud måtte inkludere både far og sønn».

Tredve år senere behandlet Brown saken på ny i en innføringsbok i nytestamentlig kristologi, et standardverk innenfor fagfeltet, og skriver at «i tre tilfeller i Det nye testamente [Heb 1,8-9, Joh 1,1; 20,28] er det tydelig nok, og i fem tilfeller med sannsynlighet, at Jesus omtales som Gud». Brown ser på denne omtalen som en naturlig utvikling av de første kristnes omtale av Jesus som «Herren» (gr. kyrios).[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b The Wanderer: Traditional Catholic Scholars Long Opposed Fr. Brown's Theories, Catholic Culture, Henry V. King, 1998.
  2. ^ "Does the New Testament call Jesus God?" in Theological Studies, 26, (1965) p. 545-73
  3. ^ An Introduction to New Testament Christology, p. 189

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Brown skrev totalt 25 bøker innen for bibelvitenskap og noen av dem er:

  • The Sensus Plenior of Sacred Scripture, Baltimore: St. Mary's University, 1955: En del av Doktorgrad i Hellig teologi (avhandling).
  • Birth of the Messiah 1998
  • Death of the Messiah
  • The Community of the Beloved Disciple, New York: Paulist Press, 1979
  • The Gospel According to John (Bind I&II, Anchor Bible), 1966 and 1970
  • An Introduction to the New Testament, 1996

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]