Ray Mercer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ray Mercer
Ray Mercer, 1988.JPEG
Født4. april 1961 (56 år)
Jacksonville
Beskjeftigelse Bokser, kickbokser
NasjonalitetUSA

Ray Mercer (født 4. april 1961 i Jacksonville, Florida) er en amerikansk bokser. Han vant OL-gull i Sør-Korea i 1988 i tungvekt. Han ble senere verdensmester i det minst anerkjente av de fire bokseforbundene WBO etter å ha slått Francesco Damiani i Atlantic City i 1991.

Han knuste også det store boksehåpet Tommy Morrison på en av tungvektshistoriens mest brutale knockouts i femte runde. Det var store forventninger til Mercers videre karriere på begynnelsen av 1990-tallet, men da han tapte overraskende for den aldrende Larry Holmes og middelmådige Jesse Ferguson i 1992 og 1993 så karrieren ut til å gå i ruiner. Begge kampene ble tapt på poeng. Hans tap mot Ferguson forhindret Mercer i å møte verdensmester Riddick Bowe. De to var bitre fiender, etter å ikke ha kommet overens da de var romkamerater under de olympiske lekene i 1988. Mercer revansjerte tapet mot den antatt dårligere Jesse Ferguson på poeng i 1993.

Ray Mercer gikk så på ett nytt poengtap mot Evander Holyfield i 1995. Han bokset imidlertid imponerende mot en annen storhet, Lennox Lewis, i en 10-runders kamp i New York i 1996. Mercer tapte en splittet dommeravgjørelse. Etter tapene mot Holyfield og Lewis var Mercer ute av bildet om ny tittelkamp. Han la opp i 1997 etter å ha fått diagnosen hepatitt B. En kamp mot sportens virkelige store navn Mike Tyson ble planlagt i januar 2002, men avlyst da Tyson i stedet takket ja til tittelkamp.

Etter comebacket valgte Mercer i stedet å bokse mot den nye østeuropeiske stjernen Vladimir Klitsjko. Her ble Mercer slått i canvasen allerede i første runde. Kampen ble avgjort på teknisk knockout.

Ray «Merciless» Mercer er tidligere løytnant i den amerikanske marinen. Han var spesielt kjent for sin jern-kjeve og evne til å ta store slag uten å gå ned. Han kunne noen ganger se «sekkete» og utrent ut, mens hans evne til å ta slag og ikke minst til å gi, gjorde Mercer til en uforutsigbar og vanskelig motstander.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]