Raton Pass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Raton Pass; bilveien.
Togtunnelen rett under passet.

Raton Pass (2.350 m.o.h.) er en overgang i nord-sør-retning mellom de amerikanske delstatene Colorado (Las Animas County) og New Mexico (Colfax County) gjennom et utløper av Rocky Mountains. Her løper Interstate 25 fra Denver i Colorado til Santa Fe i New Mexico og videre til Albuquerque. Den 19. desember 1960 ble pass erklært som National Historic Landmark.[1] I oktober 1966 ble det oppført på USAs National Register of Historic Places.[2]

På 1800-tallet forløp én rute av Santa Fe Trail, den første handelsruten mellom USA og det da meksikanske sørvesten, over dette passet. I løpet av den hvite manns tiltagende befolkning av Vesten ble det del av den viktigste trafikkforbindelsen ved østre rand av Rocky Mountains.

I 1878 var passet åsted for en økonomisk strid mellom Atchison, Topeka and Santa Fe Railway (ATSF) og det mindre selskapet Denver and Rio Grande Western Railroad (DRGW) om rettighetene til å benytte passet. Da ATSF engasjerte en bande revolvermenn og DRGW slapp opp for penger, gikk ATSF seirende ut av striden.

Fordi stigningene ved Raton Pass var særlig bratte for skinnegående transport med inntil 3,5 %,[3] forlenget selskapet strekningsnettet til 1908 med det i 1883 oppkjøpte fra Gulf, Colorado and Santa Fe Railway fra Amarillo i Texas og kunne slik spare seg overgangen over Raton Pass.

I 1930 anskaffet ATSF egne lokomotiver av type Texas som var egnet til å trekke stor last over passet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Listing of National Historic Landmarks by State: Colorado. National Park Service, lest 20. juli 2019.
  2. ^ Raton Pass im National Register Information System. National Park Service, lest 31. juli 2017.
  3. ^ Construction: Atchison Topeka and Santa Fe. I: Railway Age. Vol. 36, 18. september 1903, s. 378.