Rassemblement Démocratique pour le Rwanda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Rassemblement Démocratique pour le Rwanda (RDR), også kjent under navnet Rassemblement pour la Démocratique retur er et uregistrert politisk parti i Rwanda. Et av deres uttalte mål er å etablere en demokratisk og fri rwandisk republikk.

RDR ble etablert den 3. april 1995 av en gruppe rwandiske flyktninger i Mugunga, Øst-regionen i det daværende Zaire, nå Den demokratiske republikken Kongo.

Opprettelsen av RDR var en reaksjon etter utfallet av den rwandiske borgerkrigen og den resulterende flyktningkrisen i denne regionen. I august 1994, hadde over to millioner rwandiske flyktninger flyktet til nabolandene noe som skapte en ekstrem humanitær krise. Inne i Rwanda, sto den internt fordrevne befolkningen i fare for en omfattende hungersnød. I flyktningleirene, var en hutu ekstremistisk gruppe ansvarlig for folkemord på tutsier blant sivile flyktninger, noe som gjør det humanitære hjelpearbeidet betraktelig mer komplekst.

RDR sitt hovedoppdrag har mange ganger uttalt de epresenterer interessen til de sivile flyktningene og forhandle tilbake til deres hjemland i fred og verdighet. Det langsiktige målet med RDR var helst fra begynnelsen å etablere et ekte og stabilt demokrati i Rwanda for å bryte den flere tiår gamle syklusen av vold mellom hutu ekstremister og tutsi-ekstremister, en syklus der de fleste ofrene var uskyldige sivile på begge sider.