Rasmus Flo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rasmus Flo
Født29. sep. 1851Rediger på Wikidata
Stryn
Død30. nov. 1905Rediger på Wikidata (54 år)
BeskjeftigelseLingvist, filolog, oversetter Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Rasmus Flo (født 29. september 1851, død 30. november 1905) var en norsk lærer, filolog og målmann. Gjennom sitt arbeid med den første nynorsknormalen, fikk han stor påvirkning på utviklingen av skriftspråket.

Liv og gjerning[rediger | rediger kilde]

Rasmus var bondesønn fra bygden Flo i Stryn kommune i Nordfjord. 20 år gammel gikk han ut fra seminaret på Stord. Han livnærte seg som lærer mens han leste seg frem til artium (1873) og i 1881 til filologisk embetseksamen. 1878-85 var han lærer på Kongsvinger mellomskole, så ett år vikar på Tromsø høyere skole og deretter to år lærer på Valdres kommunale mellomskule. ”Han høvde elles ikkje godt til aa vera skulemeister”, skriv Halvdan Koht, og han fikk vansker med å få seg arbeid.

I studentårene stod Flo nær Olaus Fjørtoft, delte hans meninger og målsyn. Liksom Fjørtoft skrev han på bygdemålet, lett tiljevnet og mest mulig lydrett. Siden nærmet han seg Aasens norm, men kuttet vekk foreldede bøyningsendinger og noen døde konsonanter.

I 1892 fikk Moltke Moe han med i arbeidet med Nordahl Rolfsens lesebok. Flo hjalp Moe med stilføring og rettskriving i nynorskutgaven av Rolfsens lesebok, et arbeid han passet svært godt til med sin sans for naturlig stil. Steinar Schjøtt fikk og hjelp av Flo med oversettelse til sin nye utgave av Snorre Sturlasons kongesagaer. Flo oversatte mange av skaldekvedene i verket. Flo stod i tillegg bak det tyngste arbeidet med bind to og tre av Austlids lesebok.

Både gjennom leseboken (Rolfsens) og arbeid for Det Norske Samlaget fikk Flo påvirkning på utviklingen av nynorsk skriftspråk. Han var med i den første rettskrivingsnemnden for nynorsk (1899). I hovedsak var det han som satt opp forslaget til flertallet i nemnda (Flo og Arne Garborg), den såkalte midlandsnormalen. Flo skal ha vært den eneste som fikk rette på språkføringen til Garborg.

Flo var med i Det Norske Samlaget sitt styre 1894-1903. Det samme året som han kom inn i styret tok han på seg å redigere forlaget sitt nystartede tidsskrift Syn og Segn. Han var styrer fra det første heftet av Syn og Segn til han døde. I tidsskriftet skrev han om mange slags emner, både sagngranskning, samfunnsvitenskap, sjelelære, naturfag og geologi. Flo oversatte elles en av barnebokforfattaren Frederick Marryat sine bøker (Styrmann Stav, 1900).

Flo levde et kravløst liv i små kår. Han døde i Kristiania (Oslo).

Skrifter[rediger | rediger kilde]

  • Rasmus Flo:Gamle skaldar og kvad. 1902
  • M. Hægstad, A. Garborg, R. Flo:Framlegg til skrivereglar for skularne. Kristiania, 1906

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Halvdan Koht: Norsk vilje. Norges Boklag. 1933