Raskolnikov (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Raskolnikov
orig. Crime and Punishment
Generell informasjon
Utgivelsesår1935
Prod.landUSA
Lengde90 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiJosef von Sternberg
Prod.selskapColumbia Pictures
Eksterne lenker

Raskolnikov[1], (originaltittel: Crime and Punishment) er et amerikansk drama fra 1935 regissert av Josef von Sternberg med Peter Lorre i hovedrollen og med Fjodor Dostojevskijs roman som forelegg.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I Russland uteksamineres studenten Roderick Raskolnikov fra et universitet. Han lever i fattigdom, og bestemmer seg for å pantsette et arvestykke han eier. Hos pantelåneren får Roderick øye på en ung prostituert, Sonya, som bare får en rubel for hennes verdifulle bibel. Men når hun skyves ut av døren av pantelåneren, mister hun den ene rubelen. Når Roderick får vite at Sonya forsøker å støtte hennes familie, gir han henne alle pengene han fikk for klokken hans. Senere kommer moren og søsteren Toni hjem til Roderick til leiligheten hans, og han får vite at Toni mistet jobben fordi hennes arbeidsgivers ektemann, Grilov, forsøkte å ha sex med henne.

Fordi familien står i alvorlig fattigdom har Toni avtalt å gifte seg med den pompøse, aldrende Lushin. Roderick er irritert på Toni fordi hun har solgt seg selv til Lushin på denne måten. Han dreper deretter den gamle pantelåneren, og leter etter alle verdisakene hans. Dagen etter blir Roderick arrestert, ikke for pantelånerens drap, men fordi han ikke har betalt leie i tide. Etterforsker Porfiry lar Roderick observere avhøret av en uskyldig fange mistenkt for pantelånerens mord. Porfiry, som tidligere har løst alle forbrytelser som har blitt tildelt ham, forteller Roderick at han er villig til å sende en uskyldig mann til fengsel i steden for å la etterforskningen hans stå uløst.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmweb.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]