Raser i The Elder Scrolls

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

The Elder Scrolls er en videorollespillserie med karakterer av mange ulike fantasyraser, hvor spilleren kan spille som en av disse. Rasene faller som regel innenfor en av tre grupper: menneske, alv og beist.

Spillbare raser[rediger | rediger kilde]

Det er ti forskjellige raser som spilleren kan velge mellom i et The Elder Scrolls-spill: Altmer (Høyalv), Bosmer (Skogsalv), Dunmer (Mørkalv), Orsimer (Ork), Breton, Argonian, Khajiit, Nord, Imperial og Redguard. Hver rase utmerker seg bedre i visse områder enn andre, og starter på et høyere nivå i disse ferdigheitene. Skogsalver starter for eksempel med høyere ferdighetsnivå i bueskyting, mens Argonians starter med høyere låsprikingsnivå.

Menneskelige raser[rediger | rediger kilde]

Breton[rediger | rediger kilde]

Bretons holder til i High Rock, der det andre spillet i serien, Daggerfall, finner sted. De er en menneskelig rase med en opprinnelse fra høy alvene, og har derfor god resistans mot trylleformler og en god forståelse for de magiske kunster. Rasen er tungt basert og påvirket av fransk og fransk-kanadisk folk og kultur, med noe keltisk innvirkning. De har en tendens til å mangle fysiske ferdigheter i forhold til Nords, men har stor tilknytning til magi og ender ofte opp med å bli trollmannkrigere. De er kjent for å være lidenskapelige, eksentriske, poetiske, intelligente og er ekstraordinære kokker.

Imperial[rediger | rediger kilde]

Imperials holder til i Cyrodiil, hvor Oblivion finner sted. Rasen er basert på romerne. Selv om de er mindre fysisk imponerende enn de andre rasene, er de smarte diplomater og store handelsmenn. De har på denne måten klart å undertrykke alle de andre provinsene i Tamriel og fått samlet alle under sitt imperium.

Første gangen du kunne spille som Imperial var i Morrowind. De er mest kjent for å være riddere eller tempelriddere.

Nord[rediger | rediger kilde]

Nords holder til i Skyrim, som er provinsen hvor Skyrim finner sted. De kommer opprinnelig fra det frosne kontinentet Atmora og er kjent for å være hissige, sterke og entusiastiske kjempere. De er ofte krigere, soldater og leiesoldater over hele Tamriel.

Nords er inspirert av det nordiske folket og kulturen. De likner mye på skandinaviske vikinger, som en kan se i Skyrim. Dette kan vi se på boliger, gjerder, skip, våpen, navn, viktige karakterer og til og med på sengene i spillet. Nords ser vanligvis lyse ut i huden, er muskuløse og har langt blondt eller brunt hår som flettet eller bundet. De er godt tilpasset kalde miljø og er derfor motstandsdyktige mot is-basert magi. Rustningene deres er lagd av skinn, pels, jern eller stål.

Redguard[rediger | rediger kilde]

Redguards holder til i Hammerfell, og er de mest talentfulle krigere på Tamriel. De erobret sin en egen provins gjennom krig etter de migrerte til Tamriel fra hjemlandet sitter, det tapte kontinentet Yokuda. Rasen er basert på afrikanske og arabiske kulturer. De er gode leiesoldater og snikmordere, har en effektiv marinestyrke og er kjente for sin hovedplagg og buede sverd. De er hardføre, motstandsdyktige mot gift og har god utholdenhet.

Alveraser[rediger | rediger kilde]

Altmer[rediger | rediger kilde]

Cosplay av altmer.

Altmer, også kalt høy-alver, holder til på Summerset Isles. De er vanligvis høyere enn de andre rasene, og har gyllen gul hudfarge og øyenfarge. De har en tendens til å være stolte og ser på seg selv som den meste siviliserte rasen. Altmer er blant de mest talentfulle magikerne på Nirn, og overgår selv Bretons med sine magiske evner. Altmer er kjent for å være arrogante, overlegne og hjerteløse.

Bosmer[rediger | rediger kilde]

Bosmer, også kalt skogsalver, holder til i Valenwood. De er den korteste rasen med en brun til mørk brun hudfarge. De er oppsiktsvekkende tyver og bueskyttere på grunn av sin overlegne smidighet. Dette kan være et resultat av all tiden de bruker på jakt i tett skog. De er også religiøst kjøttetende og kanibalistiske grunnet den grønne pakten, som er en sentral del av Bosmer-tro.

Dunmer[rediger | rediger kilde]

Dunmer, også kalt mørkalver, holder til i Morrowind, hvor spillet Morrowind tar sted. De er en The Elder Scrolls-variant av mørke alver, som er en populær fiktiv rase i rollespill og fantastisk litteratur, selv om de er ganske ulike. De er etterkommere av Chimer, en gruppe Aldmer som tilba Daedra. Chimer ble til de Dunmer etter at de blei forbante av den daedra prinsen Azura.

Hjemlandet Morrowind er svært ugjestmildt og er dominert av vulkanen Red Mountain (Rødefjell). Hver gang Rødefjell har et utbrudd, forårsaker det store ødeleggelser og kaos for innbyggerne i Morrowind. Morrowind var den siste provinsen som forbød slaveri i Tamriel.

Orsimer[rediger | rediger kilde]

Orsimer, eller bare orker, er en rase som nedstammer fra en gruppe med Aldmer som tilba guden Trinimac. Orsimer var de tidligere innbyggerne i provinsen Hammerfell, men mistet landet sitt til Redguard folket. Orker bur nå i et lite fjellrike kjent som Orsinium. Riket har blitt brutt ned og ombygd flere ganger, og ligger i nærheten av Bretonene sitt hjemland, High Rock. Orker utmerker seg ved den imponerende og muskuløse kroppen, grønn hud, og stort underbitt. De er de beste håndverkerne i Tamriel, og utrolige krigere, kledt i tung rustning.

Beist[rediger | rediger kilde]

Argonian[rediger | rediger kilde]

Argonians er en rase med menneskelignende krypdyr konsekvent portrettert gjennom hele The Elder Scrolls-serien som intelligente, raske og smidige, som tilbringer i det baske og sumpete Black Marsh. I spillene pleier argonians å ta roller som magiker og tyv. I Black Marsh finnes det levende tre kalte Hist, som blir tilbedt av Argonians og spiller en viktig rolle i religionen og livssyklusen deres. År med å forsvare hjemlandet sitter har gjort de til mestre i geriljakrigføring. De kan puste under vann og er motstandsdyktige mot gift og sykdommer.

Khajiit[rediger | rediger kilde]

Khajiit er en antropomorfisk katteliknende rase som tilbringer i provinsen Elsweyr. De liker forandring, rikdom og eventyr. Selv om det er mange typer khajiit, er cathay og suthay-raht vanligst. Kjent for å være smygende, smidig og gode med sverd, er de talentfulle tyver og mordere, som gjør at mange ikke stoler på dem. De er også gode krigere. Mange Khajiiter tar til å selge et ulovlig narkotisk stoff kalte Skooma, som er lagd av Måne Sukker, en avling som vokser i Elsweyr. Dette har gitt Khajiits et dårlig rykte, og de blir ofte utstøtt utenfor hjemlandet sitt.

Ikke-spillbare og utdødde raser[rediger | rediger kilde]

Aldmer[rediger | rediger kilde]

Aldmer, også kalt «De Første» eller «Det eldste folk», er i The Elder Scrolls-mytologien den første alve-rasen som levde på planeten Nirn. Boken Before the Ages of Man (Før Menneskenes Tid) i Oblivion er den meste omfattende kilden til historien deres. Den forteller at rasen opprinnelig kom fra det først til mytiske kontinentet Aldmeris. De er etterfølgere av Ehlnofey, som igjen er en av etterkommerne til Aedra. Selv om Aldmer ikke lenger eksisterer som en egen rase, lever kulturen deres videre gjennom hele imperiet, og har danna grunnlag for språk og religion i Tamriel.

Dwemer[rediger | rediger kilde]

Dwemer, også kalt dyp-alver, er en utdødd rase som levde hovedsakelig i regionen Vvardenfell i Morrowind, men også i High Rock, Skyrim, og Hammerfell. De er ofte referert til som «dverg i vestlege kulturer i spillverdenen, selv om de ikke var mye kortere enn et menneske. De var en tilbaketrukken og selvstendig rase, opptatt av vitenskap, alkymi, magi og ingeniørvitenskap. Utsende deres er basert på oldtidens Mesopotamia.

Dwemerne i Morrowind var i konflikt med Chimers før de slo seg sammen for å overvinne Nordene. En klan av Dwemere nektet å slå seg sammen med Chimerne, og klanlederen deres kastet hammeren sin, Volendrung, over Tamriel. Han erklærte at klanen hans skulle bosette seg der den landet. Den endte opp i Hammerfell, som da ble opphavet til provinsens navn. Resten av Dwemerne begynte utgravingen av Rødefjell i Morrowind, og fant Lorkhan's hjerte. Denne brukte de til å lage en ny gud kalt Anumidium, messing-guden. Dette er knyttet til den mystiske forsvinningen deres under kampen for Rødefjell.

Falmer[rediger | rediger kilde]

Falmere, også kalt snøalver, var de første alvene som bosatte seg i Skyrim. De ble fordrevne av Nordene, og flyktet til Dwemernes underjordiske land. Dwemernes overlegne kunnskap om teknologi og det underjordiske Skyrim presset Falmerne dypt inn i Blackreach. Senere gjorde Falmerne opprør og skulle gå til angerp mot Dwemere, men fant ut at de på mystisk vis hadde forsvunnet.

Falmere har nå utartet til en heslig rase av underjordiske monstre som spilleren ofte vil møte på i Dwemer-ruiner og grotter i Skyrim. De har blitt blinde og krumme av å ha levd så lenge under jorden, og ligner ikke på alver lengre. I stedet for har de fått bedre hørsel og jakter ved hjelp av dette. I tilleggspakken Dawnguard blir det oppdaget at det bare finnes to snø alver igjen i Skyrim som har sin opprinnelige form.

Maormer[rediger | rediger kilde]

Maormere, også kalt sjøalver, er en alverase knyttet til Aldmerene. De lever i Pyandonea, et kontinent som ligger nedenfor Summerset Isles. I The Elder Scrolls: Online, finnes Maormere i kystområdet ved Elsweyr, Valenwood og Summerset Isles.

Lycanthrope[rediger | rediger kilde]

Lycanthrope er en samlebetegnelse i spellene som blir brukt for å referere til personer som har dyrelignede transformasjoner. Disse kan skje frivillig eller fra sykdommen lycanthropy. Lycanthropes har dukket opp i Daggerfall, Morrowind og Skyrim, og i disse spillene kan spilleren sin karakter bli en varulv. Daedric-prinsen Hircine er opphavet til varulven, og varulver som tilber Hircine kommer til hans rike når de dør. Andre lycanthropes er varbjørner, varkrokodiller, varløver og varhaier.

Vampyr[rediger | rediger kilde]

En spiller sin karakter kan få vampyrisme, referert til som til som Sanguinare Vampiris eller Porphyric Hemophilia. En høyere tilstand av vampyrisme kalt vampyrherre kan bli oppnådd gjennom daedric-prinsen Molag Bal.

Aedra og Daedra[rediger | rediger kilde]

Innbyggerne i Tamriel tilber en rekke guder og utenomjordiske krefter. Hovedgruppene av disse er Aedra og Daedra. Aedra betyr «våre forfedre» på Aldmeri og består av «The Nine Divines» (De ni hellige) fra kulten til imperiet. Både Aedra og Daedra tilhører en udødelig rase av himmelske vesen kalt et'Ada eller «de opprinnelige åndene», vesen som eksisterte før Mundus (universet) var dannet. Aedra tar sjelden del i de dødlige sine affærer med unntak for visse situasjoner, som i slutten av Oblivion. Aedra tok del i skapinga av Mundus, men Daedra, som betyr «ikke våre forfedre», var de som ikke ønsket å ta del i denne skapingen De er sett på som langt mindre vennlige enn Aedra.

Aedra[rediger | rediger kilde]

Aedra blir tilbedt av nesten alle mennesker, beist and alveraser, gjerne med sine egne navn og former. De ni Aedra består av:

  • Akatosh, Tiden sin dragegud og dragenes far.
  • Arkay, guden over liv og død.
  • Dibella, gudinnen over vennskap, seksualitet og skytshelgen for kunstnere og pilegrimer.
  • Julianos, guden for visdom og kunnskap.
  • Kynareth, gudinnen for vind og naturen.
  • Mara, modergudinnen for kjærlighet og medfølelse.
  • Stendarr, guden for nåde og rettferdighet.
  • Talos /Tiber Septim, guden for krig og ledelse. Tiber Septim var dragefødt og den første keiseren i Septim-imperiet, ble guden Talos etter han døde.
  • Zenithar, guden for rikdom og handel.

Daedra[rediger | rediger kilde]

Daedra er skapninger fra riket Oblivion. De er vanligvis delt inn daedric-prinser og svakere Daedra, selv om sistnevnte er delt inn i ytterligere kategorisering. Det sanne opphavet til Daedra er ukjent, med en myte som tyder på at de er barn av den fryktelige herren Padomay, mens andre hevder de bare er en underavdeling av et'Ada som ikke ville ha noe å gjøre med skapingen av Nirn. De blir sett på som onde av Aedra-tilhengere grunnet den manglende evnen deres til å forstå forskjellen mellom godt og vondt, men det blir klart for spilleren at ikke alle mangler det.

Det finnes 17 Daedric-prinser. De har alle sin egen del av Oblivion, med unntak av Jyggalag, som deler sitt rike med Sheogorath. De blir alle omtalt som Daedric-prinser, uavhengig av hvilke kjønn de er eller opptrer mest som. Noen typer svake Daedra inkluderer «Dark Seducers» («Mørke forførere»), Dremora, «Golden Saints» («Gylne helgener») og Xivilai. Det er vanlig at karakteren spilleren lager kan fullføre oppdrag for daedric-prinsene for å bli en tjenerne deres, og motta en kraftig og unik relikvie.

De 17 daedric prinsene:

  • Azura, prinsen for solnedgang og soloppgang.
  • Boethiah, prinsen for svik og forræderi.
  • Clavicus Vile, prinsen for pakter og formskifting.
  • Hermaeus Mora, prinsen for kunnskap og minne.
  • Hircine, prinsen for jakt og varulver.
  • Jyggalag, prinsen for orden.
  • Malacath, prinsen for utestenging.
  • Mehrunes Dagon, prinsen for ødelegging.
  • Mephala, prinsen for mord, sex og hemmeligheter.[1]
  • Meridia (ukjend sfære, men forbundet med liv.)
  • Molag Bal, prinsen for dominering og slaveri.
  • Namira, prinsen for det eldgamle mørket.
  • Nocturnal, prinsen for natt og mørke.
  • Peryite, prinsen for pest.
  • Sanguine, prinsen for hedonisme.
  • Sheogorath, prinsen for galskap.
  • Vaermina, prinsen for drømmer og mareritt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lore:Mephala - The Unofficial Elder Scrolls Pages (UESP)». en.uesp.net (engelsk). Besøkt 11. august 2017.