Ras i Trøgstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Trøgstad kommune ligger i et ravinelandskap fra istiden. Her er store avsetninger av kvikkleire. Dette har ført til to større ras:

I Raset på Skjønhaug raste én million kubikkmeter ut.[1] Det gikk det med tolv hus, flere ble skadet, fire mennesker omkom og store deler av området nord for Skjønhaug ble vesentlig forandret idet massene seg nordvestover. I nedkant av rasområdet er det anlagt en minnelund der skjeve «grunnmurer» symboliserer situasjonen etter raset. I selve rasgropa er det i dag anlagt en gocartbane. I likhet med det største jordskjelvet i Norge, Osloskjelvet i 1904, skjedde også raset i Trøgstad under søndagsgudstjenesten. Presten i Trøgstad holdt til alt overmål en tale som omtalte viktigheten av en trygg grunnmur i livet, med formuleringer om at man må bygge huset sitt på fjell.

Raset i Båstad lenger nord, var et større, monolittisk ras – alt kom i én omgang. Til alt hell var det her ingen som omkom.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Odd Gregersen, NGI. «Kvikkleire – en utfordring for geoteknikere» (PDF). danskgeotekniskforening.dk. Besøkt 15. september 2012. [død lenke]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]