Ras Tanura

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ras Tanura
شاطئ راس تنورة.jpg
LandSaudi-Arabia Saudi-Arabia
ProvinsAsh Sharqiyah
Beliggenhet

Ras Tanura
26°39′00″N 50°10′00″Ø

Satellittbilde over havnebyen

Ras Tanura (arabisk: رأس تنورة, Ra's Tannūrah) er en havneby i provinsen Ash Sharqiyah i østre Saudi-Arabia, ved Persiagulfen, nord for Dammam. Den er landets største oljehavn, og her finnes petroleumraffinerier med stor raffineringskapasitet. Ras Tanura ble utbygd av Aramco (Arabian American Oil Company) på 1930-tallet og 1940-tallet etter store oljefunn i området.

Navnet Ras Tanura benyttes både om et inngjerdet bostadområde for ansette i Saudi Aramco (også kalt «Najmah») og til et industriområde lenger ut på halvøya som tjener som en stor oljehavn og oljeoperasjonssenter for Saudi Aramco] det største oljeselskapet i verden. I dag har bostadområdene omkring 3 200 innbyggere, inkludert noen få amerikanere og briter.

Geografisk ligger Ras Tanura-komplekset litt sør for den moderne industrihavnebyen Jubail og nord for den gamle havnebyen Dammam. Selv om havneområdet til Ras Tanura ligger på en liten halvøy, har Saudi Aramco bygd flere kunstig øyer fordi de moderne oljetankerane trenger dypere vann. I tillegg er det bygd produksjonsanlegg for oljerigger i nærheten, hovedsakelig av Saudi Aramco, Schlumberger og Halliburton.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]