Rapsodi over et tema av Paganini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Rapsodi over et tema av Paganini, op. 43 (også kjent som Paganini-rapsodien), er et verk for klaver og orkester komponert av Sergej Rakhmaninov mellom 3. juli og 18. august 1934 i Villa Senar. Stykket har mange likhetstrekk med den klassiske pianokonserten, men er per definisjon mer å regne som en concertante eller en kvasi-konsert[1]. Pianoets solistiske rolle er betydelig nedtonet, og instrumentet behandles istedet mer som som et likeverdig medlem av orkesteret. Stykket er bygd opp som et ensatsig variasjonsverk over Paganinis 24. og siste capricce for solofiolin, og fikk sin urframføring i Lyric Opera House i Baltimore 7. november 1934, med Philadelphia Orchestra (under ledelse av Leopold Stokowski) og komponisten selv bak klaveret. Samme besetning gjorde også den første innspillingen av verket 24. desember 1934 i New Jersey.

Mest kjent er utvilsomt variasjon nr. 18, som har blitt benyttet i utallige filmer, TV-serier og reklamer. Variasjonen går også under kallenavnet «Rakhmaninovs største hit»[1].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b The Rough Guide To Classical Music On CD, Rough Guides Ltd (1994) Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «z» er definert flere steder med ulikt innhold

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]