Randbladmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Randbladmåler
Randbladmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Thalera fimbrialis
Scopoli, 1763
Norsk(e) navn: randbladmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Thalera
Nasjonal rødliste (Norge): [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-VU-no.svg

VU — Sårbar

Habitat: tørre enger ved kysten
Utbredelse: Palearktis, i Norge langs Oslofjorden og Sørlandskysten

Randbladmåler (Thalera fimbrialis) er en sommerfugl som tilhører familien egentlige målere (Geometridae). Denne gulgrønne arten kan kjennes på at vingenes ytterkant er gulaktig, og at bakvingen har en avrundet, grunn innskjæring på yttersiden. I Norge er den ganske sjelden, funnet bare ved Oslofjorden og noen få steder på Sørlandet. Den blir vurdert som Sårbar (VU) på den norske rødlisten fra 2015.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 24 – 30 mm), slank, gulgrønn måler. Vingenes ytterkant er gulaktig, hårfrynsene langs kanten er vekselvis hvite og rødbrune. Forvingen har to hvite tverrlinjer, bakvingen bare en slik linje. Bakvingens ytterkant er noe innskåret i midten. Larven er lang og tynn, grønn med en brunrød ryggstripe som noen ganger er brutt opp til en rekke av flekker. Hodet er delt i to av en dyp kløft i midten. På det fremste kroppsleddet sitter det et par pigger som stikker opp over hodet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Randbladmåleren finnes på tørre strandenger. Larvene kan leve på mange ulike slags urter, de viktigste næringsplantene er trolig ryllik (Achillea millefolia) og markmalurt (Artemisia campestre). Arten kan være truet ved at denne type miljøer er sterkt utsatt for ferdsel og nedbygging i sammenheng med ferieaktiviteter.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa, bortsett fra lengst i nord, videre østover til Korea og Øst-Sibir. I Norge er den bare funnet ved Ytre Oslofjord og noen få steder på Sørlandet vestover til Tromøya ved Arendal.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 24. januar 2019. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]