Randbladmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Randbladmåler
Nomenklatur
Thalera fimbrialis
Scopoli, 1763
Populærnavn
randbladmåler[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektThalera
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: tørre enger ved kysten
Utbredelse: den palearktiske sone, i Norge langs Oslofjorden og Sørlandskysten

Randbladmåler (Thalera fimbrialis) er en sommerfugl som tilhører familien egentlige målere (Geometridae). Denne gulgrønne arten kan kjennes på at vingenes ytterkant er gulaktig, og at bakvingen har en avrundet, grunn innskjæring på yttersiden. I Norge er den ganske sjelden, funnet bare ved Oslofjorden og noen få steder på Sørlandet. Den blir vurdert som Sårbar (VU) på Norsk rødliste for arter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 24 – 30 mm), slank, gulgrønn måler. Vingenes ytterkant er gulaktig, hårfrynsene langs kanten er vekselvis hvite og rødbrune. Forvingen har to hvite tverrlinjer, bakvingen bare en slik linje. Bakvingens ytterkant er noe innskåret i midten. Larven er lang og tynn, grønn med en brunrød ryggstripe som noen ganger er brutt opp til en rekke av flekker. Hodet er delt i to av en dyp kløft i midten. På det fremste kroppsleddet sitter det et par pigger som stikker opp over hodet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Randbladmåleren finnes på tørre strandenger. Larvene kan leve på mange ulike slags urter, de viktigste næringsplantene er trolig ryllik (Achillea millefolia) og markmalurt (Artemisia campestre). Arten kan være truet ved at denne type miljøer er sterkt utsatt for ferdsel og nedbygging i sammenheng med ferieaktiviteter.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa, bortsett fra lengst i nord, videre østover til Korea og Øst-Sibir. I Norge er den bare funnet ved Ytre Oslofjord og noen få steder på Sørlandet vestover til Tromøya ved Arendal.

Rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

Randbladmåler lever på mange ulike urter.[3] Biotopen er tørrenger nær kysten. I Østfold er den også påvist på noen få lokaliteter et stykke inne i landet. Arten er kjent fra cirka 40 lokaliteter fra Arendal i Aust-Agder til omkring midtre Oslofjord. Trusler mot arten er tråkk, slitasje, gjengroing og utbygging. Disse påvirkningene fører til at forekomstene reduseres og fragmenteres. Arten rødlistes i 2021 som nær truet NT.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 22. februar 2022. Besøkt 22. februar 2022. 
  2. ^ a b Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av randbladmåler Thalera fimbrialis som VU→NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 
  3. ^ (Skou 1984)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]