Rambo Amadeus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rambo Amadeus
Antonije Pusic Rambo Amadeus.jpg
Født Антоније Пушић
14. Juni 1963
Montenegro
Utdannet ved Universitetet i Beograd, Q11155446
Yrke Sanger, låtskriver og gitarist
Nasjonalitet Montenegro
Sjanger Jazz og rock
Instrument Gitar
Aktive år 1988 -
Nettsted Offisiell hjemmeside

Rambo Amadeus er en gitarist, sanger og låtskriver fra Montenegro. I 2012 deltok han i Eurovision Song Contest.[1]

Tidlige år[rediger | rediger kilde]

Rambo Amadeus (Antonije Pušić) ble født i Kotor i Montenegro som den gang var en del av Jugoslavia. Han studerte ved Beograds universitet. I tillegg til sin musikalske karriere jobbet han også i en periode som selger, i tillegg var han profesjonell seiler og deltok i flere regattaer på vegne av hjemlandet. Hans virkelige musikalske karriere begynte under hans første år mens han gikk på gymnasium i Montenegro. Samtidig som han var involvert i flere lokale band, komponerte han egen musikk og sang mange av sine egne sanger. Når han begynte på universitetet i Beograd var han også aktivt i forskjellige band.[2]

1980-tallet[rediger | rediger kilde]

i 1988 starte hans virkelige karriere for fullt da han slapp ut sitt første album O tugo jesenja. Dette var tildels takket være hans produsent Saša Habić som skaffet han en kontrakt med musikkselskapet PGP-RTB. Til tross for at albumet ikke solgte fikk han mye støtte og fikk derfor fortsette innenfor musikkbransjen. Hans neste album het Hoćemo gusle og kom ut i 1989.

1990-tallet[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen av 1990-tallet hadde han blitt en etablert artist i Montenegro. Hans tredje album Psihološko Propagandni slapp han ut i samarbeid med M-91 i slutten av 1991, samtidig som krigene i Jugoslavia herjet for fullt. Flere av låtene på dette albumet kom på flere av hit-listene i Montenegro og derfor regnes dette albumet som en av hans største suksesser. Etter utslipp av albumet hadde også Rambo Amadeus sin første turne. Rambo var utadvent, noe som også utover 90-tallet skaffet han større intervjuer på TV-stasjoner og i radio. Han var også den første fra Montenegro til å turnere i Makedonia og Slovenia etter at disse landene hadde fått sin selvstendighet.

Den 29. Desember 1992 holdt han en konsert i Skopje i Makedonia som ble spilt inn og ble det første av hans fire plateutgivelser i 1992. I løpet av 1992 ble platene Kurac (live-albumet), Pička, Govno og Sisa gitt ut. I år 1995 slapp han ut albumet Muzika za decu og i juli samme år spilte han inn albumet Mikroorganizmi i Paris sammen med Goran Vejvoda. I slutten av 1996 kom albumet Titanik i samme musikalske stil som alle hans andre album. I dette albumet spilte han sammen med flere andre kjente musikere. Etter dette albumet var han på turne i Slovenia hvor han spilte inn sitt andre live-album R.A. u KUD France Prešern. Dette albumet ble spilt inn under to konserter han holdt i Ljubljana i april 1997. Dette året gjorde han også turne i Bosnia og Hercegovina.

Den 9. juni 1998 gjorde han en opptreden i Beograd og tok med det en pause fra sin musikkariere. Etter dette gjorde han sine to siste konserter i Bosnia og Hercegovina før han flyttet til Nederland. Etter bare fire måneder flyttet han tilbake til Beograd og vendte tilbake til sin musikkarriere.

2000-tallet[rediger | rediger kilde]

På 2000-tallet slapp han ut sitt album Don't happy, Be Worry sammen med sin produsent Iztok Turk. I 2004 slapp han ut sitt tredje live-album Bolje jedno vruće pivo nego četri ladna i 2005. Etter dette arbeidet han med bandet Kal i 2007. Hans siste album ble sluppet ut i juli 2008.

Eurovision Song Contest 2012[rediger | rediger kilde]

I desember 2011 ble Rambo Amadeus valgt ut av RTCG til å representere Montenegro i Eurovision Song Contest 2012 i Baku, Aserbajdsjan. Han skulle opptre med låten Euro Neuro. Han var i den første semifinalen den 22. mai 2012, men lykktes ikke i å komme videre.

Musikkalske utgivelser(noen av dem)[rediger | rediger kilde]

 • 1988 – O tugo jesenja
 • 1989 – Hoćemo gusle
 • 1991 – Psihološko propagandni komplet M-91
 • 1995 – Muzika za decu
 • 1996 – Mikroorganizmi
 • 1997 – Titanik
 • 1998 – Metropolis B
 • 2000 – Don't Happy, Be Worry
 • 2005 – Oprem Dobro
 • 2008 – Hipishizik Metafizik

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Jiandani, Sanjay (12. desember 2011). «Montenegro: RTCG selects Rambo Amadeus for Baku!». ESCToday. Besøkt 12. desember 2011. 
 2. ^ «Interview with Rambo Amadeus by human2stay.com». 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]