Rama VIII av Thailand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Porträtfotografie von König Ananda Mahidol (1944)

Ananda Mahidol, i Vesten bedre kjent som Rama VIII (født den 20. september 1925 i Heidelberg i Tyskland, skutt 9. juni 1946 i Bangkok i Thailand), var konge av Thailand fra 2. mars 1935 til sin død.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av prins Mahidol Adulyadej og hans kone Srinagarindra. Mahidol Adulyadej var sønn av kong Chulalongkorn.

Han ble funnet skutt på sitt soveværelse i det kongelige palass, kort tid før han skulle reise til USA, før han skulle reise videre til Sveits for å fortsette sine studier.[1] Det er fremdeles omdiskutert om han døde ved et uhell, begikk selvmord, eller ble myrdet.[2] Blant de mystiske omstendighetene er det blant annet det faktum at han ble skutt liggende i sengen, noe som anses for å være uvanlig for mennesker som begår selvmord, og at pistolen han brukte var meget tung, og hadde en god sikringsmekanisme, hvilket utelukker at han døde på grunn av et uhell i håndteringen av pistolen.

Han ble etterfulgt av Kong Bhumibol Adulyadej.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The New York Times: Monday June 10, 1946». Besøkt 14. oktober 2016. 
  2. ^ Bossart, Marco Kauffmann (13. oktober 2016). «Thailands König Bhumibol 88-jährig gestorben: Gottähnlicher Monarch mit weltlichem Machtinstinkt». Neue Zürcher Zeitung (tysk). ISSN 0376-6829. Besøkt 14. oktober 2016. 


Forgjenger:
 Rama VII 
Konge av Thailand
Etterfølger:
 Rama IX