Ram Chandra Poudel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Ram Chandra Poudel er en politisk leder i Nepal. Han er generalsekretær i Nepals Kongressparti, og visestatsminister i Nepals overgangsregjering, som blei konstituert 1. april 2007. I regjeringa er han stedfortreder for statsminister G.P. Koirala. Han er også minister for fred og gjenoppbygging.

Ut fra disse vervene må han betraktes som en av de mest sannsynlige kandidatene til å ta over den 84 år gamle og sykelige Koiralas rolle som leder av Kongresspartiet. (Ifølge spekulasjoner i nepalsk presse skal Koirala sjøl ønske å sette inn sin datter Sujata Koirala som sin etterfølger.)

Fra april 2007 var Poudel ansvarlig for regjeringas forhandlinger med forskjellige opprørske grupper fra Tarai og nasjonale og andre minoriteter.

Han blei valgt inn i parlamentet i 1994 og 1999 fra Tanahu.

Poudels første store politiske triumf var da han blei valgt til parlamentsleder etter valget i 1994. Nepals Kongressparti hadde nettopp tapt valget, og var blitt nest største parti, med 83 mandater. UML var størst i parlamentet, med 88 mandater, og danna regjering. Tross det slo han UMLs kandidat C. P. Mainali.

Han var visestatsminister og innenriksminister i G.P. Koiralas regjering som måtte gå av i juli 2001. Poudel bidro til det ved å trekke seg fra regjeringa.

Poudel er kjent som en hard motstander av NKP (Maobadi), som han har beskyldt for å være styrt av kong Gyanendra. Kritikere hevda at han var et lite heldig valg til ei regjering der maoistpartiet for første gang var en del av koalisjonen.

Under feiringa av demokratidagen 24. april 2007, da Poudel skulle tale i Kathmandu sammen med representanter for andre regjeringspartier, blei han jaga fra podiet av møtedeltakere som bl.a. kasta vannflasker på ham. Dette blei oppfatta som en følge av at han blei identifisert med den politiske linja til statsminister Koirala, som nekta å gå inn for å avsette kong Gyanendra og innføre republikk.