Raj Ghat og andre minnesmerker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En inskripsjon ved Raj Ghat

Raj Ghat og andre minnesmerker er et minnesmerke viet Mahatma Gandhi (og andre prominente indere). Opprinnelig var det navnet på et historisk platå i Old Delhi (hindi: Shahjahanabad) på bredden av Yamuna-elven. Nær det, og øst for Daryaganj lå «Raj Ghat Gate», en port i muren rundt den befestede byen, Raj Ghat ved Yamuna-elven.[1][2] Senere minnesmerker i området ble også kalt Raj ghat. Det er en svart marmorplattform som markerer stedet for Mahatma Gandhis kremasjon den 31. januar 1948, dagen etter drapet. Mot venstre er den åpen mot himmelen, mens en evig flamme alltid brenner i den ene enden. Det ligger ved bredden av Yamuna-elven i Delhi i India ved ringveien, offisielt kjent som Mahatma Gandhi Road. En steinlagt sti flankert av plener fører til det inngjerdede minnesmerket. Alle besøkende må ta av seg skoene før de går inn til minnesmerket.

Andre minnesmerker[rediger | rediger kilde]

Shakti Sthal, Memorial til Indira Gandhijvor hun ble kremert
Sonja Gandhi Memorial, Delhi
Minnesmerke for Rajiv Gandhi i nærheten av Raj Ghat i New Delhi hvor han ble kremert

Raj Ghat kan løselig oversettes til Kongens elvebredd og viser til viktigheten av stedet ved bredden av Yamuna-elven. Flere andre samādhis eller kremasjons-steder for andre kjente ledere finnes i nærheten av Raj Ghat ved bredden av Yamuna. Landskapsarbeidet og beplantingen på disse minnesmerkene ble utført av Alick Percy-Lancaster, den siste engelskmannen som innehadde stillingen som Superintendent of Horticultural Operations iIndia.

Jawaharlal Nehru's samadhi ligger nord for Raj Ghat og er kjent som Shantivan eller Shanti Vana , som betyr «skogens fred». I tilknytning til Nehru er ligger minnesmerket Ekta sthal, stedet hvor K.R. Narayanan, Indias tiende president, ble kremert med fulle statlige æresbevisninger i 2005.

I Raj Ghat-området ligger en park med trær plantet av besøkende embetsmenn og statsoverhoder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fanshawe, p. 67
  2. ^ 1863 Atlas Map of Delhi