Rahel Varnhagen von Ense

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rahel Varnhagen von Ense
Rahel Levin.png
Født19. mai 1771
Berlin
Død7. mars 1833 (61 år)
Berlin
Gravlagt Berlin
Ektefelle Karl August Varnhagen von Ense
Søsken Ludwig Robert
Beskjeftigelse Skribent, salongvert
Nasjonalitet Preussen
Utmerkelse Margherita von Brentano prize (2010)

Rahel Varnhagen

Rahel Varnhagen von Ense, også kalt Rahel Varnhagen (født 19. mai 1771 i Berlin, død 7. mars 1833 samme sted) var en tysk forfatterinne fra den romantiske epoken. Hun var preget av opplysningstiden og gikk inn for kvinners og jøders emansipasjon.

Liv[rediger | rediger kilde]

Hun ble født i en jødisk familie som Rahel Levin som eldste datter av den velstående juveléren Markus Levin og Chaie Levin. Familien tok senere etternavnet Robert og senere Robert-Tornow. Fra 1790 til 1806 førte hun en berømt litterær salong, hvor diktere, naturforskere, politikere og aristokrater møttes på like fot. Til kjente gjester hørte Jean Paul, Ludwig Tieck, Friedrich Schlegel, Wilhelm og Alexander von Humboldt, Friedrich de la Motte Fouqué, prins Louis Ferdinand og hans kjæreste Pauline Wiesel.

Under Napoleonskrigene organiserte hun forpleiningen av de sårede fra alle sider av krigen i Prag og samlet inn midler til de etterlatte etter de falne. I 1814 ble hun gift med diplomaten, historikeren og forfatteren Karl August Varnhagen von Ense, og konverterte samtidig til kristendommen og fikk døpenavnet Friedericke Antonie. Hun ledsaget ektemannen på flere reiser, bl.a. til Wien.

I 1819 slo de seg ned i Berlin, og førte den såkalte «andre salongen», med gjester som familien Mendelssohn, Heinrich Heine, Eduard Gans, Ludwig Börne og fyrst Hermann von Pückler-Muskau. Ekteparet besøkte også flere ganger Goethe i Weimar.

Rahel Varnhagen er fremfor alt kjent for sine dagbøker og brev, og er dermed typisk for den tidlige kvinnelitteraturen i det 19. århundre. Hennes verk er ikke bare interessant for sin historiske og kulturelle dokumentariske verdi, men også for hennes briljante stil og politiske innsikt.

I 1812 offentliggjorde hun deler av sin brevveksling med sin senere ektemann, som omhandlet Goethe. Senere offentliggjorde hun tekster i tidsskrifter og almanakker. Hun skrev anonymt, men ble navngitt i samtidige leksika. Størstedelen av hennes skrifter utkom imidlertid først etter hennes død, og ble redigert av hennes mann og etter dennes sønn av hans niese Ludmilla Assing.

Ekteparet Varnhagens bibliotek og etterlatenskaper ble i 1880 overtatt av det kongelige bibliotek i Berlin.

Hannah Arendt skrev en svært berømt biografi over Rahel Varnhagen mellom 1929 og 1933 i Berlin. Biografien ble likevel først utgitt i 1958 på engelsk og på tysk året etter. Arendt beskrev Varnhagen som hennes «nærmeste venn, selv om hun har vært død noen hundre år».

Asteroiden 100029 Varnhagen er oppkalt etter henne. Hun er gravlagt på gravlundene ved Halleporten.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote-logo.svg Tysk Wikiquote: Rahel Varnhagen – Sitater