Ragnelde Abelseth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ragnelde Lauritzdatter Abelseth (også omtalt som Ragnhild, født ca. 1660 på Apalset i Ørskog, død 1733) var Norges første kvinnelige lensmann.

Ragnelde var født inn i en borgerfamilie. Farfaren var lensmann, videre faren, broren og brorsønnen. Rundt 1678 gifta hun seg med lensmann og kirkeverge Knud Nilssen Wig, som eide en tredel av jorda i Ørsta. Da han døde i 1703, blei Ragnhild ei av de rikeste enkeene på Sunnmøre. Hun tok over som lensmann og kirkeverge og dreiv jordeiendommene og kjøpmannsvirksomheten videre etter ham. Hun var lensmann i Ørsta i snaut ti år, til sønnen Iver Knudsen Wig overtok. Ombudet som kirkeverge skjøtta hun til 1725. Dette innbefatta forvaltning av kirkegodset i Ørstavik. Hun gjorde mye for å gjøre kirkebygningene vakre. Til Ørsta kirke fikk hun utført treskjærerarbeid, og til Ørsta kirke donerte hun ei diger lysekrone. Hun, mannen og barna er avbilda på et portrett (epitaf) som den dag i dag henger i kirka. Bildet har teksten: «Gud til Ære Dette Hans Huus til zirat Er Denne ovenstaaende Epitaphium foræret af Knud Nielsen Wiig og Ragnelde Laridtz Datter med sine Børen. Herren Holde sin Beskiermelse over alt. Anno 1703 den 28 Julius.»

Hun gjorde det også bra som jordeier (med overoppsyn med tjue gårder og gårdsparter i Romsdal og Sunnmøre) og kjøpmann og mer enn dobla formuen fra 1704 til hun døde i 1733.

Hun fikk tolv barn, hvorav seks vokste opp. Datteren Margaretha Knudsdatter Wiig (1692-1743) var gift med forretningsmannen Hans Holtermann. Datteren Elisabet K. Wiig (født 1685) var gift med Jørgen Hansen Høgh/Høeg (1678–1737), deres sønn ble Iver (1715–1769) var handelsmann i Vegsund og gift med Anna Bagge Holtermann, søster av Hans Holtermann.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dale, Bjørn Jonson (1999). «Gullsmeden i gamle dagar». Tidsskrift for Sunnmøre Historielag. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Ulla Meyer: Norske kvinner. 150 portretter, Jacob Dybwads forlag, Oslo 1943
  • Bjørn Jonson Dale: Artikkel i Norsk biografisk leksikon