Ragna Prag-Magelssen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ragna Prag-Magelssen
Født21. mars 1879[1]Rediger på Wikidata
Død15. sep. 1961Rediger på Wikidata (82 år)
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
PartiNasjonal Samling
NasjonalitetNorge
Medlem avNorske Kvinners Nasjonalråd

Ragna Prag-Magelssen (født Ragna Pedersen 21. mars 1879Ådalsbruk i Løten, død 15. september 1961 i Oslo) var kultur- og opplæringsleder i Nasjonal Samlings kvinneorganisasjon.

Familie og bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ragna Prag-Magelssen var datter av forvalteren på Ådals bruk i Løten, Mathias (Maths) Pedersen og hustru Gunhild Olsen. Hun var faster til arkitekten Rolf Prag. Ragna og flere andre familiemedlemmer endret sitt etternavn til Prag en gang før 1915. Hun ble 16. mars 1916 gift i Hamar med tannlege Johannes Magelssen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Ragna Prag-Magelssen var fra slutten av 1890-årene ansatt i Oplandske Kreditbank på Hamar. Hun ble senere medlem av Norske Kvinners Nasjonalråd. I perioden 1928-1938 var hun formann i Hamar og omegns dyrebeskyttelsesforening. Hun var også varamedlem i styret for Norges Dyrebeskyttelsesforbund.

Hun ble tidlig medlem av Nasjonal Samling og sto på listene til Stortingsvalget i 1933 i Hedmark. I NS ble hun etterhvert kultur- og opplæringsleder i NS’ kvinneorganisasjon (NSK), der Olga Bjoner var leder. I 1942 ble hun omtalt som "konsulenten for kvinnespørsmålene" i Kulturdepartementet.[2]

Ragna Prag-Magelssen drev dessuten i en årrekke en antikvitetsforretning på Hamar.

Under landssvikoppgjøret ble hun dømt til tre år og tre måneders fengsel samt rettighetstap. I dommen «ble det lagt vekt på hennes arbeid med å nazifisere kvinneorganisasjonene og hennes utstrakte kursvirksomhet og studiesirkler for å lære kvinnene opp i nyordningens tanker»[3] Dette arbeidet resulterte blant annet i boken Også vi når det blir krevet ... : Innlegg fra norske kvinner om den nasjonale, moralske og politiske gjenfødelse i Norges skjebnetime, der hun var redaktør.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, oppført som Ragna Prag Magelssen, Store norske leksikon-ID Ragna_Prag_Magelssen[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Statens Kvinnelige Industriskole 1875-1950
  3. ^ ««Kvinner som svek»». Arkivert fra originalen 10. november 2013. Besøkt 28. august 2007. 

Kilder[rediger | rediger kilde]