Radhanitter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Radhanittenes handelsveier

Radhanitter (også kalt radanitter, hebraisk entall. רדהני Radhani, flertall רדהנים Radhanim; arabisk الرذنية ar-Raðaniyya) var i middelalderen jødiske handelsreisende. Begrepet er ikke ofte brukt i litteraturen fra denne perioden, så det er uvisst om begrepet refererte til et laug, en klan, eller om det ble brukt generelt om de jødene som reiste til Eurasia for å handle med varer.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Man kjenner ikke nøyaktig betydningen av ordet radhanitt, men flere løsninger er foreslått. Mange vitenskapsfolk, som Barbier de Meynard og Moshe Gil, mener det refererer til et distrikt i Mesopotamia, som het «Radhan-landet» i arabiske og hebraiske tekster fra denne perioden.[1] Andre framhever at senter for radhanittene var byen Ray (Rhages) i Persia (dagens Nord-Iran)[2], og at navnet stammer derfra. Andre, som Cecil Roth og Claude Cahen, påstår det samme om Rhônedalen i Frankrike, som heter Rhodanuslatin. Disse argumenterer med at senter for radhanittenes aktivitet trolig var i Frankrike siden alle deres handelsruter startet her.[3] Atter andre hevder at navnet stammer fra de persiske ordene rah, «vei, måte», og dān, «en som vet», slik at betydningen blir «en som kjenner veien».

Aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Deres aktiviteter er dokumentert av blant annet ibn Khordadbeh, i Boken om Veier og Kongedømmer, skrevet ca. år 870. Han beskrev radhanittene som sofistikerte og mangespråklige. 4 handelsruter er framhevet i boken, alle starter i Rhône-dalen i Frankrike og går til Kina. De handlet varer som var sikre og få solgt, og som lot seg frakte over slike lange avstander, som krydder, parfyme, smykker og silke. De skal også ha fraktet med seg oljer, røkelse, våpen av stål, pels og slaver (særlig slavere).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Adler 1987
  2. ^ Northrup 2004
  3. ^ Bareket 2002

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Adler, Elkan (1987). Jewish Travellers in the Middle Ages. New York: Dover Publications. s. 299-328. 
  • Bareket, Elionar (2002). Norman Roth, red. "Rādhānites". Jewish Civilization: An Encyclopedia. Routledge. s. 558-561. 
  • Northrup, Cynthia Clark m.fl. (2004). Encyclopedia of World Trade: From Ancient Times to the Present. M.E. Sharpe. s. 763-764. ISBN 0-7656-8058-0.