RV «Knorr»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
RV «Knorr» outside Greenland 2011.jpg
«Knorr» utenfor Grønland, 28. august 2011.
Karriere
Land Flag of the United States.svg USA
Type Forskningsskip
Nummer
Verft Defoe Shipbuilding Company, Bay City
Kjølstrekking 1967
Sjøsatt 1968
Overtatt 1970
Operativ 1970
Søsterskip RV «Melville»
Hjemmehavn Woods Hole
Tekniske data
Deplasement 2 685 tonn
Lengde 85 m
Bredde 14 m
Dypgang 5 meter/7 meter med baugthruster
Framdrift 2 Lips diesel-elektriske Z-drev á 1500 hk, 1 nedsenkbar baugpropell, 900 hk
Hastighet 14 knop
Rekkevidde 12 000 nm ved 11 knop
Sensorer X- og S-bånd radar, skrogmontert ADCP, multistråle ekkolodd
Mannskap 22, plass til 32 forskere
Note Forsyninger for opp til 60 dagers tokt, isforsterket baug. 607 559 liter drivstoff.

RV «Knorr» er et forskningsfartøy eid av den amerikanske marinen, men driftet av Woods Hole Oceanographic Institution i USA. «Knorr» er kanhende mest kjent for sin rolle under funnet av vraket av RMS «Titanic» 1. september 1985.

«Knorr» ble i årene 1989-1991 forlenget med ti meter, og et nytt fremdriftsmaskineri og -system ble installert, i tillegg til flere lugarer og større laboratorieplass. Skipet har i løpet av karrieren seilt mer enn én million nautiske mil.

Historie[rediger | rediger kilde]

Skipet er oppkalt etter Ernest R. Knorr, en hydrograf og kartograf ansatt som sjef for kartleggingstjenesten i den amerikanske marinen fra 1860. Han var ansvarlig for marinens første systematiske kartleggingsprosjekt fra 1860 til 1885.

«Knorr» ble bygget som et forskningsskip for den amerikanske marinen, som et «Auxiliary General-purpose Oceanographic Research vessel» (AGOR). Hun var opprinnelig utstyrt med to Voith Schneider-propeller, som gjorde henne svært manøvrerbar, om enn forholdsvis treg. Skroget har isforsterket baug, selv om det ikke har isbryterkapasiteter.

I 1989 ble skipet dokksatt, og heist på land. Her ble skipet kuttet i to, og skroget forlenget med ti meter. Voith Schneider-propellene ble byttet ut til fordel for tre Z-drev (to hovedrev akter, én baugpropell forut) med diesel-elektrisk drift. Dette gjorde skipet noe hurtigere, og reduserte også uønskede vibrasjoner i skroget under seilas. Evnen til å holde en gitt posisjon i vannet ble også ivaretatt. Skipet fikk i 2003 installert et nytt automatisk dynamisk posisjoneringssystem, levert av Kongsberg Marine. Dette systemet gjør at skipet kan holde en bestemt posisjon i vannet med svært stor nøyaktighet.