RONJA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En enkel kraftig LED og en billig lupe gir en kraftig og fokusert lysstråle som man kan bruke til streaming av video med DVD-kvalitet. Dersom man tar eg par steg til siden vil lysstrålen være usynlig.
Denne holderen kan både brukes til grovjustering i nesten hvilken som helst retning med bolten på høyre side, samt finjustering med en girutveksling på 1:300 ved å skru på de tre boltene som står på oransje gummiklosser.
Et manipulert bilde som viser at RONJA slutter å fungere på grunn av mye tåke.

RONJA (på engelsk «Reasonable Optical Near Joint Access» som kan oversettes til «rimelig optisk deling av data over kortere avstander») er en form for svært rimelig trådløs deling av datanettverk, som ved hjelp av lysstråler kan gi en overføringshastighetfull dupleks 10 Mbit/s, og fungerer som en vanlig ethernet punkt-til-punkt-kobling. Det skal svært mye tåke til for at overføringen slutter å fungere.

Innretningen er basert på et rør med lysdioder som har synlig eller nesten-infrarødt lys og enkle linser laget av forstørrelsesglass. Som sender vil strålen som kommer ut av røret bli svært fousert, mens for mottak vil linsen fungere som et slags teleskop. På den originale modellen er rekkevidden 1,4 kilometer, men kan økes til 1,9 km ved en dobling eller tredobling av lengden på senderrøret.

Innretningen, som stammer fra Twibright Labs i Tsjekkia, er ikke-patentert og en form for åpen teknologi. Byggeinstruksjoner, tegninger og koblingskjemaer er publisert under GNU fri dokumentasjonslisens, og det har bare blitt brukt gratis programvare under utviklingen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]