Hopp til innhold

Rørpost

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rørpoststasjon.
Rørpostsystem i Washington D.C., 1943

Rørpost er et system for befordring av brev og lignende i lukkede beholdere, som ved hjelp av trykkluft eller vakuum drives gjennom rør. Rørpost brukes i større bedrifter og lignende, og i flere storbyer til lokaltransport.

Rørpost fungerer ved at trykkluft skaper et over- eller undertrykk (vakuum) i et rør. Dette gjør at man i et rør kan transportere en tube direkte eller gjennom en serie veksler til ønsket rørpoststasjon.

Rørpost forekommer ofte på sykehus, der man har behov for å transportere prøver og prøvesvar raskt og effektivt, men også i større varehus, der man anvender rørpost for å raskt transportere penger til sikker forvaring. I den svenske og den norske regjeringen transporteres en mengde tuber med dokumenter hver dag.

Fra 1800-tallet til slutten av 1900-tallet fantes det omfattende rørpostsystemer i blant annet Berlin, Paris og Praha. I Praha var systemet i bruk helt til 2002, da det ble ødelagt av flom[1] og nedlagt som det siste fungerende bysystemet i Europa. Haukeland sykehus i Bergen har ett av Norges mest omfattende rørpostsystemer.[2]

I Stortinget er rørpost også fortsatt i bruk. Da Stortingsbygningen sto ferdig i 1866, var bygningen en av verdens første med et innebygget rørpostsystem. Det skyldes at arkitekten, svenske Emil Victor Langlet, var fascinert av teknologiske nyvinninger og fikk skaffet et toppmoderne rørpostsystem fra Frankrike. Fortsatt fyker rundt 5.000 dokumenter hvert år gjennom nesten 1.000 meter med rør til en av de 40 rørpoststasjonene som befinner seg i de ulike stortingsbygningene. Alle stasjonene har sitt eget nummer, og hver stasjon kan igjen ha opptil 16 individuelle ankomstnumre.[3]

De klart vanligste typene rørpostsystemer er «alle-til-alle», hvor man ved hjelp av et datasystem kan sende post til alle stasjoner i systemet, eller et «stjernekoblet» system, hvor alle stasjoner kan sende post til en sentral stasjon.

Drive-in bank[rediger | rediger kilde]

Mange steder, særlig i USA, er rørpost (sammen med høyttalende telefon) i bruk ved tallrike drive-in banker. Dette forenkler transaksjoner for kundene, men en enda større gevinst ligger i at risikoen for bankran reduseres ved at banklokalene nesten permanent er avlåst.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Prahas rørpost
  2. ^ [1] Arkivert 7. mars 2022 hos Wayback Machine. Haukeland sykehus, utbyggingsprosjekter
  3. ^ Bibiana Piene: «Vil ha bort rørposten», Bergensavisen 30. desember 2020

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]