Rørpost

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rørpoststasjon

Rørpost er et system for befordring av brev og lignende i lukkede beholdere som ved hjelp av trykkluft eller vakuum drives gjennom rør. Rørpost brukes i større bedrifter og lignende, og i flere storbyer til lokaltransport.

Rørpost fungerer ved at trykkluft skaper et over- eller undertrykk (vakuum) i et rør. Dette gjør at man i et rør kan transportere en tube direkte eller gjennom en serie veksler til ønsket rørpoststasjon.

Rørpost forekommer ofte på sykehus, der man har behov for å transportere eksempelvis prøver og prøvesvar raskt og effektivt, men også på større varehus der man anvender rørpost for å raskt transportere penger til sikker forvaring. Et annet eksempel på rørpost er innen den svenske regjeringa, hvor en mengde tuber med dokumenter transporteres hver dag.

Fra 1800-tallet til slutten av 1900-tallet fantes det omfattende rørpostsystemer i blant annet Berlin, Paris og Praha.

De klart vanligste typene rørpostsystemer er alle-til-alle, hvor man ved hjelp av et datasystem kan sende post til alle stasjoner i systemet, eller et stjernekoblet system, hvor alle stasjoner kan sende post til en sentral stasjon.

Drive-in bank[rediger | rediger kilde]

Mange steder, særlig i USA, er rørpost (sammen med høyttalende telefon) i bruk ved tallrike drive-in banker. Dette forenkler transaksjoner for kundene, men en enda større gevinst ligger i at risikoen for bankran reduseres ved at banklokalene nesten permanent er avlåst.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]