Rødtopplundmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rødtopplundmåler
Nomenklatur
Perizoma bifaciata
Haworth, 1809
Populærnavn
rødtopplundmåler[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektPerizoma
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: enger
Utbredelse: den palearktiske sone

Rødtopplundmåler (Perizoma bifaciata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er bare funnet noen få ganger langs Oslofjorden i Norge og blir vurdert som sårbar (VU) på Norsk rødliste for arter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En nokså liten (vingespenn 18 – 21 mm), slank, mer eller mindre brunlig måler. Forvingen kan variere i grunnfarge fra lyst gulbrun til mørkt rødbrun, som oftest med et bredt, mørkere tverrbånd i midten, men dette kan være utydelig. Båndet er kantet på begge sider med brede, doble, uregelmessig buktede hvite bånd. Vingespissen har en hvit, trekantet flekk. Bakvingen er gråhvit. Larven er kraftig, lyst grågrønn med korte, hvite børster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten har larver som lever i frøkapslene til rødtopp (Odontites spp.) og store arter av øyentrøst (Euphrasia spp.), begge i snylterotfamilien (Orobanchaceae). Denne arten overvintrer som puppe, noen ganger kan den ligge over ett eller flere år, noe som er uvanlig for målere. De voksne sommerfuglene flyr i juli–august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i den palearktiske sone. I Norge er den sjelden og bare funnet i Østfold, Akershus, Vestfold og Aust-Agder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 2. mars 2022. Besøkt 2. mars 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av rødtopplundmåler Perizoma bifaciata som VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]