Rødt korn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Rødt korn (kinesisk: 红高粱家族, pinyin: Hóng gāoliang jiāzú, direkte oversatt er tittelen: «Rød durra-klanen») er en roman fra 1987 av den kinesiske nobelprisvinneren Mo Yan.

Romanens fem deler skildrer begivenheter i fylket Gaomi i provinsen Shandong fra 1923 til 1976, gjennom en rekke urolige tiår, med bandittkulturen som blomstret under krigsherretiden og årene under den japanske okkupasjon, med innblikk i bøndenes harde levekår. Skildringene er ukonvensjonelle - for eksempel er det ikke vanlig at de japanske soldaters lidelser inngår i kinesiske forfatteres behandling av den annen sino-japanske krig, heller ikke at det skildres usympatiske sider ved de kommunistiske opprørsstyrkenes fremferd. Ikke desto mindre er det skildringer i romanen som lovpriser det kinesiske kommunistiske parti.

Bokens fem fortellinger er «Rødt korn», «Dyprødt brennevin», «Hundeliv», «Durrabegravelse», «Underlig død».

Gaomi er forfatterens Mo Yans hjemfylke - de fleste av hans romaner har handlingen lagt til dette fylket.

De to første historiene ble filmatisert som Red Sorghum (rød durra, 1987). Denne filmen innhøstet internasjonale filmpriser og gav skuespillerinnen Gong Li, skuespilleren Jiang Wen og regissøren Zhang Yimou internasjonalt gjennombrudd. Filmen vant Gullbjørnen ved Filmfestivalen i Berlin i 1988.

Romanen er tildels lagt opp som en kinesisk klanshistorie. Omkring slektens saga spinnes et sett av myter og legender, og midt i beskrivelsen av den brutale volden skildres gripende sorg, forløsende glede og skjønnhet.

Boken er oversatt til norsk som «Rødt korn» av Bodil Engen, og utgitt i 1995. Den ble utgitt på nytt i 2012, kort tid etter at forfatteren ble tildelt Nobelprisen i litteratur.

Utgivelse på norsk[rediger | rediger kilde]