Rødt korn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Rødt korn (kinesisk: 红高粱家族, pinyin: Hóng gāoliang jiāzú, direkte oversatt er tittelen: «Rød durra-klanen») er en roman fra 1987 av den kinesiske nobelprisvinneren Mo Yan.

Romanens fem deler skildrer begivenheter i fylket Gaomi i provinsen Shandong fra 1923 til 1976, gjennom en rekke urolige tiår, med bandittkulturen som blomstret i krigsherretiden og årene under den japanske okkupasjonen, med innblikk i bøndenes harde levekår. Skildringene er ukonvensjonelle - for eksempel er det ikke vanlig at de japanske soldaters lidelser inngår i kinesiske forfatteres behandling av den annen sino-japanske krig, heller ikke at det skildres usympatiske sider ved de kommunistiske opprørsstyrkenes fremferd. Ikke desto mindre er det skildringer i romanen som lovpriser det kinesiske kommunistiske parti.

Bokens fem fortellinger er «Rødt korn», «Dyprødt brennevin», «Hundeliv», «Durrabegravelse» og «Underlig død».

Gaomi er forfatterens Mo Yans hjemfylke - de fleste av hans romaner har handlingen lagt til dette fylket.

De to første historiene ble filmatisert i 1987 med samme tittel. Denne filmen fikk internasjonale filmpriser og gav skuespillerinnen Gong Li, skuespilleren Jiang Wen og regissøren Zhang Yimou internasjonalt gjennombrudd. Filmen vant GullbjørnenFilmfestivalen i Berlin i 1988.

Romanen er tildels lagt opp som en kinesisk klanshistorie. Omkring slektens saga spinnes et sett av myter og legender, og midt i beskrivelsen av den brutale volden skildres gripende sorg, forløsende glede og skjønnhet.

Boken er oversatt til norsk som «Rødt korn» av Bodil Engen og utgitt i 1995. Den ble utgitt på nytt i 2012, kort tid etter at forfatteren ble tildelt Nobelprisen i litteratur.

Utgivelse på norsk[rediger | rediger kilde]