Rødflekkstjertspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Rødflekket stjertspinner»)
Rødflekkstjertspinner
Nomenklatur
Clostera curtula
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
rødflekkstjertspinner[1]
(rødflekket stjertspinner)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
OrdenSommerfugler
FamilieTannspinnere
SlektClostrea
Økologi
Habitat: løvskog
Utbredelse: den palearktiske sone; i Norge over hele Sør-Norge

Rødflekkstjertspinner (Clostera curtula) er en sommerfugl som tilhører familien tannspinnere (Notodontidae). Denne arten, som kan kjennes på de rødbrune vingespissene, finnes over det meste av Sør-Norge unntatt i fjellet. Gruppen stjertspinnere (Pygaerinae) kan kjennes på at bakkroppspissen har en dusk av lange hår, som hos hannen er todelt. Denne stikker opp mellom vingene når sommerfuglen hviler.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 29 – 38 mm), brungrå spinner. Forvingens spiss er rødbrun. Antennene er markert kamformede hos hannen, hos hunnen er "tennene" i kammen ganske korte. Brystet og bakkroppen er lyst brungrå, brystet med en mer eller mindre kileformet, sjokoladebrun flekk i midten. Bakkroppsspissen har en dusk av lange hår som er todelt hos hannen. Når sommerfuglen hviler, peker denne oppover mellom de sammenlagte vingene. Forvingen er avrundet trekantet, brungrå, den ytterste tredjedelen rødbrun. Innenfor denne har den 3-4 smale, lyse tverrbånd. Bakvingen er ensfarget, lyst brungrå. Larven er spraglete i brunt, gult og svart, med en markert, svart og hvit lengdestripe langs ryggen unntatt på de tre fremste leddene. Spredt over hele kroppen er vorter som bærer dusker av lange, grå hår. På ryggen av det tredje kroppsleddet har den en påfallende dusk av svarte hår.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Rødflekkstjertspinner finnes i løv- og blandingsskoger med osp (Populus tremula) og vierarter (Salix spp.), der larvene lever. Den kan også finnes i hager og parker der vertstrærne forekommer. De voksne spinnerne flyr om natten og søker gjerne til lys. Om dagen hviler de på trestammer, kvister eller under blad. De ligner da på avbrukne kvister. Lengst sør i Skandinavia har den to årlige generasjoner, den første fra april til begynnelsen av juni, den andre i juli – august. Lenger nord har den en generasjon som er på vingene i mai – juli, i varme somre kan også noen individer forekomme i august – september. Etter paringen legger hunnen 150 – 200 egg på vertsplantene, enkeltvis eller i små grupper. Larvene spinner sammen blader eller skudd med silke, og oppholder seg inne i dette spinnet, men vandrer også ofte ut for å spise. De utvikler seg ganske raskt. De fleste artene i ospeslekten (Populus) og vierslekten (Salix) kan utnyttes av denne arten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i det meste av Europa, videre østover gjennom Russland til Stillehavet i Russland og det nordlige Kina. I Norge er den relativt vanlig nord til Oppland og Møre og Romsdal.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 22. juli 2020. Besøkt 22. juli 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]