Rødbanken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rødbanken
LandNorge
StedTromsø
Kart
Kart
Rødbanken
69°38′58″N 18°57′22″Ø

Rødbanken er en monumental bygning i Tromsø sentrum, med adresse Storgata 65. Den ble opprinnelig bygget for Tromsø Sparebank i årene 1910–1915. Bygget brukes i dag som hovedkontor for SpareBank 1 Nord-Norge. Navnet kommer av den karakteristiske rød-oransje fargen som bygget har hatt gjennom hele sin historie.

Bygningen, som ble tegnet i 1909 av arkitekt Henrik Nissen i Kristiania, er i jugendstil, med preg av ny-Louis-seize. Byggearbeidene ble påbegynt av entreprenør Theodor Amundsen i januar 1910. Det første byggetrinnet mot sør, som omfattet størsteparten av bygningen, sto ferdig i 1912, mens nordfløyen ble fullført i 1915.

I tillegg til Sparebankens lokaler inneholdt bygget kommunale kontorer, samt bibliotek, festsal og lokaler for Frimurerlosjen og leseforeningen Athenæum. Tromsø bibliotek holdt til i bygningen fra 1915 helt fram til 1973.

Bygningen var en av de første murbygningene i Tromsø sentrum, og er oppført i pusset teglstein, levert av teglverket i Tromsdalen, over tre etasjer på en høy granittsokkel, samt en høy mansardetasje. Bygningen har fasader i puss med sparsomme stukkdetaljer. Den ligger vendt mot tre gater: Storgata, Fredrik Langes gate og Bankgata. Hovedfasaden mot Storgata har et forhøyet midtparti kronet med en svungen gavl over hovedinngangen. Bygget har karakteristiske runde hjørner.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • N.A. Ytreberg: Tromsø bys historie (1946–71)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]