Rød poppelbladbille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rød poppelbladbille
Chrysomela populi1 Foto: Adrian Benko
Chrysomela populi1
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chrysomela populi
Linnaeus, 1758
Melasoma populi
Norsk(e) navn: rød poppelbladbille,
(stor ospebladbille)
Hører til: Chrysomela,
bladbiller ,
bladbiller,
biller
Habitat: osp
Utbredelse: ?, finnes i Norge

Rød poppelbladbille (Chrysomela populi) også kalt stor ospebladbille er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Den lever særlig på osp.

Rød poppelbladbille har en svak svart flekk bakerst

Utseende[rediger | rediger kilde]

Rød poppelbladbille er forholdsvis stor, mellom 10-12 mm lang. Den har et svart eller mørkt grønnlig hode og halsskjold (pronotum). Halskjoldet er litt smalere i bakkanten enn de klart røde dekkvingene. Dekkvingene har en uregelmessig punktur, ikke ordnet i langsgående rekker. Scutellumet er lite og svart på farge. Kroppen er jevnt oval som bladbillene ofte er. Beina er mørke. Den er svært lik ospebladbille, som er litt mindre.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplantene, osp, selje og vier.

Rød poppelbladbille tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]