Rød poppelbladbille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rød poppelbladbille
Chrysomela populi1  Foto: Adrian Benko
Chrysomela populi1
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chrysomela populi
Linnaeus, 1758,
Melasoma populi
Norsk(e) navn: rød poppelbladbille,
(stor ospebladbille)
Hører til: Chrysomela,
bladbiller ,
bladbiller,
biller
Habitat: osp
Utbredelse:  ?, finnes i Norge

Rød poppelbladbille (Chrysomela populi) også kalt stor ospebladbille er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Den lever særlig på osp.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Rød poppelbladbille er forholdsvis stor, mellom 10-12 mm lang. Den har et svart eller mørkt grønnlig hode og halsskjold (pronotum). Halskjoldet er litt smalere i bakkanten enn de klart røde dekkvingene. Dekkvingene har en uregelmessig punktur, ikke ordnet i langsgående rekker. Scutellumet er lite og svart på farge. Kroppen er jevnt oval som bladbillene ofte er. Beina er mørke. Den er svært lik ospebladbille, som er litt mindre.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplantene, osp, selje og vier.

Rød poppelbladbille tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]