Hopp til innhold

Rød kvige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rød kvige er i jødedommen[1] (hebraisk: פרה אדומה; Parah Adumah) en ungku som blir ofret og brent på bål. Asken dens blir deretter brukt i et renselsesrituale for personer som har blitt urene ved berøring med lik.

Den røde kvigen i hebraisk Bibel og GT[rediger | rediger kilde]

Sitat fra 4.Mos 19:2: "Si til israelittene at de skal komme til deg med en rød kvige som er uten feil og lyte, og som ikke har hatt åk på seg." Med andre ord må den ikke ha hår med andre farger, den må være fullstendig frisk, og må aldri ha vært brukt til noe arbeid. Kua blir så ofret og brent utenfor leiren. Sedertre, isop og karmosinrød ull kastes inn i ilden, og asken som er igjen has i et kar med rent vann.

Vann fra karet blir deretter stenket med en isopkvist på personen som har blitt uren ved kontakt med lik, på den tredje og syvende dagen. Prestene som utfører ritualet blir også urene ved dette. Presten må derfor vaske klærne og kroppen med vann og er uren til kvelden.

I jødisk tradisjon[rediger | rediger kilde]

En rød kvige som oppfyller alle de strenge kravene er en sjeldenhet. Dyret må kun ha én farge, og rabbiene gjennomfører en rekke prøver for å forsikre seg om at for eksempel hårene er helt rette (for å se om den har hatt noe åk). Ifølge jødisk tradisjon er det kun ni røde kviger som har blitt slaktet i tidsrommet fra Moses til ødeleggelsen av Jerusalem i år 70.

Dyrets ekstreme sjeldenhet og det mystiske ritualet som det benyttes i, har gitt den røde kvigen en spesiell status i jødisk tradisjon. Det hevdes å være kroneksemplet på en bibelsk lov som virker å være utenfor all menneskelig logikk, og derfor har et udiskutabelt guddommelig opphav. Fordi den rituelle renheten som oppnås gjennom asken fra en rød kvige er en nødvendig forberedelse for å delta i noen form for tempeltjeneste, har jøder i vår tid forsøkt å finne en rød kvige og gjennomføre ritualet, så de kan gjenoppbygge tempelet. Det eksisterer nemlig detaljerte planer for et tredje tempel i Jerusalem. Nylig ble en ku som ble ansett som mulig kandidat forkastet fordi den røytet svarte hår.

Leting iverksatt av Tempel-instituttet[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Temple Institute

The Temple Institute, en kontroversiell organisasjon som arbeider for å legge til rette for bygging av et tredje tempel i Jerusalem, har forsøkt å finne kandidater til en rød kvige. [2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ En "kvige" er en ungku som ikke har fått sin første kalv.
  2. ^ http://www.templeinstitute.org/red_heifer/red_heifer_contents.htm Arkivert 23. februar 2020 hos Wayback Machine. Temple Institute: Red Heifer

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Engelsk Wikipedia