Rød ørken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rød ørken
orig. Il deserto rosso
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1964
Prod.landItalia
Lengde1 t. 57 min.
SpråkItaliensk
Aldersgrense 16 (Norge)
Bak kamera
RegiMichelangelo Antonioni
ProdusentAntonio Cervi
Angelo Rizzoli
ManusforfatterMichelangelo Antonioni
Tonino Guerra
MusikkGiovanni Fusco
Vittorio Gelmetti
SjeffotografCarlo Di Palma
KlippCarlo Di Palma
Foran kamera
Hovedrolle(r)Monica Vitti
Richard Harris
Annen informasjon
Filmformat 1.85 : 1
Premiere7. september 1964 (Venezia FF)
8. februar 1965 (USA)
Eksterne lenker

Rød ørken (orig. Il deserto rosso)[1] er en italiensk dramafilm av Michelangelo Antonioni fra 1964. Filmen handler om en gift kvinne som går igjennom en eksistensiell krise. Hun søker trøst hos en elsker som arbeider på fabrikken til hennes ektemann.

Filmen ble tildelt Gulløven ved Filmfestivalen i Venezia.

Handling[rediger | rediger kilde]

I Ravenna, Italia, går Giuliana sammen med sin lille sønn, Valerio, mot et petrokjemisk anlegg som forvaltes av hennes ektemann Ugo. Giuliana passerer arbeidere som streiker, og kjøper nervøst og impulsivt en halvspist sandwich fra en av arbeiderne. De er omgitt av merkelige industrielle strukturer som skaper umenneskelige bilder og lyder. Inne i anlegget snakker Ugo med en besøkende forretningsforbindelse, Corrado Zeller, som ønsker å rekruttere arbeidere til en industriell virksomhet i Patagonia, Argentina. Ugo forteller Corrado at hans kone, Giuliana, nylig hadde en bilulykke, og selv om hun var fysisk uskadd, har hun fått mentale problemer.

Den kvelden i leiligheten deres blir Giuliana svært opphisset og redd for en drøm hun hadde om å synke ned i kvikksand. Ugo klarer ikke å roe henne, eller forstå hva hun opplever. Helgen etter går Giuliana, Ugo og Corrado ved en forurenset elvemunning når de møter et annet par, Max og Linda, og sammen kjører de til et lite hytte ved Porto Corsini hvor de møter Emilia. Giuliana ser ut til å finne midlertidig trøst i disse distraksjonene. Et mystisk skip legger til kai rett utenfor hytta deres. Når en doktor ankommer skipet, forstår Giuliana at skipet er i karantene på grunn av en smittsom sykdom.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rød ørken (Il deserto rosso) - 1964». Filmweb.no. Besøkt 27. oktober 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]