Hopp til innhold

Rémy Martin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rémy Martin er det nest største av konjakkhusene, etter Hennessy. De regnes som en av «de 4 store» innen konjakk, sammen med Hennessy, Martell og Courvoisier. I tillegg til egne vinmarker kjøper de inn eaux-de-vie fra 1250 andre vinbønder, så de er en stor negociant.

Huset ble grunnlagt i 1724 av Paul-Emile Rémy Martin (f. 1695). Han hadde jobbet på faren (Denis) sine vinmarker, så han kunne sitt fag. Mens han jobbet der lærte han også hvordan vin utvikler seg i eiketønner. Vinteren 1709 var svært hard, så de måtte lagre husets eaux-de-vie i tønner. Da oppdaget han hvordan den utviklet seg. Da han overtok familiegården i 1724 kjøpte han noe mer vinmarker, og begynte å utvikle huset fra å være en liten lokal leverandør, til en større aktør i markedet. Han videreutviklet produksjonsteknikken og druetypene, og opparbeidet seg et velrenommert navn. Rémy Martin er det eneste av «De 4 store» som er grunnlagt av en lokal Cognac-innbygger.

Han hadde planer om at sønnen Pierre skulle overta driften, men sønnen døde da Paul-Emile var 64 år gammel, slik at han måtte drive huset i enda 15 år. Pierres sønn, Remy II, overtok driften i 1773. Rémy II jobbet videre med å utvikle huset, og ledet forretningen gjennom den franske revolusjonen.

Etter dette overtok Rémy II sin sønn, Rémy III, etterfulgt av Paul-Emile. Det var han som intruduserte Rémy Martin Louis XIII (1874) og tok i bruk en kentaur som firmalogo (1870). Han døde i 1875, 65 år gammel. Da var hans sønn, Paul Rémy-Martin kun 22 år gammel, og måtte overta familiebedriften. Han fikk utfordringen å lede Rémy Martin gjennom vinlusangrepet som herjet regionen på 1870-tallet. Dette gikk svært hardt utover de mindre konjakkhusene, men de større, som Rémy Martin greide seg bedre, og vokste på bekostning av de små. De hadde likevel økonomiske problemer, og i 1910 hadde de forfall på et stort lån, som de slet med å betale. De hadde behov for mer kapital.

Dette sørget André Jean Renaud for, slik at han ble medeier i selskapet, som het Emile Rémy Martin & Cie. André Renaud var advokat, men kom fra en vindyrkerfamilie.

I 1924 døde Paul Rémy-Martin, og ble huset overtatt av André Renaud, ved at han kjøpte ut enken etter Paul. André var også inngift i konjakkfamilien Frapin, og disse to husene hadde mye med hverandre å gjøre i denne perioden, og han giftet seg da også med Marie Frapin i 1918. Det var først etter at Renaud overtok at konjakkhuset begynte på sin virkelige storhetstid. Han besluttet bl.a. at Rémy Martin utelukkende skulle bruke konjakk som stammer fra de to beste områdene, Grande og Petite Champagne. Konjakkområdene ble definert i 1909.

Under 2. verdenskrig skulle konjakkhuset få nytt blod inn. André Hériard Dubreuil, sønn av en konjakkhandler, giftet seg med André Renauds eldste datter i 1942. Sammen bestemte de å satse på VSOP etter krigen, for å legge seg en kvalitet over sine konkurrenter. Dette viste seg å være et vellykket trekk, omsetningen økte veldig, og de opparbeidet seg et godt renommé i markedet.

André Renaud døde i 1965, da tok André Debruil over som styreformann. Hans datter, Dominique Hériard Dubreil leder i dag huset.

Den dag i dag produserer de kun konjakk som kommer fra de to beste områdene; Grande Champagne og Petite Champagne. Alle konjakkene deres inneholder minimum 50 % Grande Champagne, slik at de kan kalles Fine Champagne. Noen er også ren Grande Champagne.

Til lagring brukes kun eiketønner lagd av Limousin eik. De eier et eget selskap som lager tønner, så de er selvforsynt med tønner.

I 2006 var det 15 000 besøkende på Rémy Martin, mot 16 000 i 2005.

 • Grand Cru VS – ren Petite Champagne med 3–10 års fatlagring
 • VSOP – 55 % Grande Champagne med 4–12 års fatlagring
 • Club – 70 % Grande Champagne med 5–25 års fatlagring
 • 1738 Accord Royal – 65 % Grande Champagne med 4–20 års fatlagring
 • XO Special – Fine Champagne med 5–15 års fatlagring
 • XO Excellence – 85 % Grande Champagne, over 300 ulike eaux-de-vie med 10–37 års fatlagring
 • Extra – 90 % Grande Champagne, over 700 ulike eaux-de-vie med 20–50 års fatlagring
 • Louis XIII – ren Grande Champagne, en blanding av husets eldste konjakker med 40–100 års fatlagring
 • Louis XII Black Pearl – lansert i 2007, 786 nummererte flasker til € 6000 per flaske
 • Red – en blanding av konjakk og frukt
 • Silver – en blanding av konjakk og vodka

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]