Rännarbanan (gangtunnel)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rännarbanan
Rännarbanan går under Stallbron
Basisdata
LandSverige
KommuneStockholm kommune

Kart
Rännarbanan
59°19′37″N 18°04′05″Ø

Rännarbanan er en gangtunnel mellom Riksdagshuset i StockholmHelgeandsholmen og KanslihusetStadsholmen i Gamla stan, som delvis går under Stallbron.

I forbindelse med ombygging av Riksdagen ble Stallbron komplettert med en innglasset gangbro der allmenheten ikke har adgang. Det opprinnelige konkurranseforslaget for renovering av Riksdagen, utarbeidet av AOS Arkitekter, foreslo en klimabeskyttet høy bro over Stallkanalen som ga en direkte forbindelse mellom Kansellihuset og plenumssalen i Riksdagen. En høy bro i dette bevaringsverdige miljøet møtte mye motstand, og i den etterfølgende behandling ble broforslaget sløyfet, og erstattet med den nåværende forbindelse, tegnet av arkitekt Torbjörn Olsson. Endringen medførte en anslått økning av gangtiden fra riksdagsmedlemmenes kontorer til plenumsalen med omtrent ett minutt.

Navnet kommer fra en riksdagsledamot som ränner (løper) mellom kontorene i Kanslihuset i Gamla stan og plenumssalen på Helgeandsholmen. Når riksdagsmedlemmene skal ned for å avgi stemme ringes det med en klokke som høres over hele Riksdagen, og de har da de seks minutter til å komme seg på plass.

Navnet kommer fra den historiske BeridarebananNorrmalm.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Dymling, Claes, red. (1983). Riksdagens Hus. Stockholm: Byggförlaget. ISBN 91-85194-48-4. , s. 66-68