Qutangkløften

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kuimen, porten til Qutangkløften

Qutangkløften (kinesisk: 瞿塘峡, pinyin: Qū​táng​xiá​), også kalt Kuixia, var den korteste av De tre raviner langs elven Yangzi i Kina. Den var 8 km lang, og var den første av kløftene når man regner dem medstrøms, det vil si fra øst mot vest.

Kløften er vesentlig annerledes etter neddemmingen av Yangzi på grunn av De tre kløfters demning.

Kuimen

Rett nedenfor den gamle landsbyen Baidicheng (白帝城) (i fylket Fengjie) fløt Yangzifloden mellom klippene Chijia i nord og Baiyan (白盐山) i sør. Dette stedet ble kalt Kuimen (夔门) og var inngangen til Qutangkløften. Qutangkløften var bare 8 km lang, men den var den smaleste av de tre slukter. På sitt bredeste var kløften bare på 150 m. Fjellene på begge sider er inntil 1200 moh. Kombinasjonen av den smale rennen blant så høye fjell gav et spektakulært inntrykk. Qutangkløften ble generelt regnet som den vakreste av de tre slukter.

Neddemmingen av elven, fullført i 2009, har endret helhetsinntrykket nesten fullstendig.

Selv om Qutangkløften er den av de tre kløfter som er øverst i forhold til selve demningen, har de stigende vannmassene her hatt større konsekvenser enn ved de andre kløftene. Mange av de mest berømte og historisk betydningsfulle minnesmerker lå i utgangspunktet nærmere elvebredden, så lavt at de også før demningen begynte å bli fylt ikke var tilgjengelige i de mest regnrike periodene. Vannet har nå steget over nivået til imponerende severdigheter som den gamle elvestien, Meng Liangs trapp, og hulen i Belgkløften.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]