Quintus Caecilius Metellus Numidicus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Quintus Caecilius Metellus, senere med tilnavnet Numidicus (død 91 f.Kr.) var en romersk politiker som var konsul i 109 f.Kr. og censor i 102 f.Kr., og som var beskytter («patronus») for Gaius Marius. Han var far til Quintus Caecilius Metellus Pius.

Han tilhørte partiet optimatene og ble med deres hjelp konsul i 109 f.Kr. Etter endt konsulembete fikk han kommandoen over de romerske styrkene i Jugurthakrigen, hvor han hadde Gaius Marius med som legat. Det kom imidlertid til brudd mellom dem, og Marius dro tilbake til Roma for å la seg velge til konsul. Uten Marius' hjelp vant Metellus slaget ved Muthul og dro deretter til Roma, hvor han feiret triumf for seieren og ble tildelt æresnavnet Numidicus (etter sin krigføring i Numidia). Krigen var imidlertid ikke endelig vunnet før Marius og Lucius Cornelius Sulla noen år senere ( i 105 f.Kr.) fanget den numidiske kong Jugurtha.

Som censor prøvde han uten hell å få Lucius Appulejus Saturninus utelukket fra senatet. Det førte til at Saturninus i egenskap av folketribun fikk sendt Metellus i eksil ettersom han nektet å sverge en ed som ga Marius' veteraner land. Metellus døde i eksil.

Primærkilder[rediger | rediger kilde]

  • Sallust (1923): Jugurtha, Samlaget, kap. 43-88

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]