Querelle des femmes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Querelle des femmes er betegnelse for en århundrelang europeisk diskusjon om forholdet mellom kjønnene. Det franske begrepet er diffust, og ble oppfattet annerledes avhengig av tid og sted. Det blir antagelig for enkelt å oversette det med kvinnekamp og innordne det i den moderne kvinnekamps historie. Ordet Querelle har i seg selv gjennomgått en sktiftende innholdsbestemmelse, fra klage eller anliggende, via kontrovers, til kamp. Querelle des Femmes kunne gjelde et meget spesifikt spørsmål (f.eks.: Bør byens bordell stenges?) eller ta opp bredere og mer prinsipielle spørsmål (f.eks.: Bør jenter få skolegang?). Det er også uklart om Querelle des Femmes skulle forstås som «kvinnenes strid» eller «striden om kvinnene».

I alle fall siden 1300-tallet var det mange skrifter som diskuterte kvinnens stilling. Det var ikke bare menn som kom til orde. Den første kvinne som engasjerte seg i skrift var Christine de Pizan (1365–1430), en samtidig med Jeanne d’Arc. Omkring 1400 forfattet hun noen skrifter som ofte betegnes som begynnelsen på Querelle des femmes.

I 1673 utgav François Poullain de la Barre boken De l'Egalite des deux Sexes, og i 1674 en traktat om kvinners utdannelse De l'Education des Dames pour la conduite de l'espirit dans les sceinces et dans les moeurs, der han gikk inn for kvinners likestilling med menn i samfunnslivet. Han ble skuffet da disse og senere verker ikke gjorde inntrykk.

Fra tiden etter den franske revolusjon ble forståelsen av en grunnleggende forskjell mellom menn og kvinner sterkere. Dette ble også gjenstand for debatt, men da med andre ord og begreper; Querelle des femmes kan således betraktes som en epokebeskrivelse i diskusjonene om forholdet mellom kjønnene.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gisela Bock/Margarete Zimmermann: «Die Querelle des Femmes in Europa. Eine begriffs- und forschungsgeschichtliche Einführung», i: Gisela Bock/Margarete Zimmermann (utg.): Querelles. Jahrbuch für Frauenforschung 1997, Band 2

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

https://web.archive.org/web/20070225141649/http://www.pinn.net/~sunshine/book-sum/booksum.html

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.