Quartiere Primavalle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Primavalle er en bydel i det vestre Roma hvis omfang kan defineres på to måter. Med namnet siktes det dels mot en urbanisert enhet som er en av en såkalt «zona urbanistica», dels et geografisk område («suddivisione toponomastica») omfattende en betydeligt større areal. Kartet til høyre viser det stöøre området.

Geografi og navn[rediger | rediger kilde]

Primavalle («første dal») ligger som navnet antyder i en dalgang som løper i nord-sørlig retning, straks vest for den høyde der Romas høyeste punkt Monte Mario er. En tradisjonell oppfatning er at den har sitt navn av at den var den første dalgangen man nådde når man kom fra det gamle Roma i denne retning og hadde passert Monte Mario.

Historie[rediger | rediger kilde]

Primavalle hadde frem til 1930-tallet en landlig karakter med spredt bebyggelse. Så ble området tatt inn i den fascistiska regjerings Case popolari-prosjekt med nye bosteder ment for lavinntektmottakere, og i 1938 ble de første permanenta flerfamilersshusene ferdigstilte i området. Prosjektet ble sluttført først i 1950-årene da den nye arbeiderbydelen ble ansett ferdigbygd og Quartiere XXVII Primavalle ble innrettet 13. september 1961. Befolkningsøkning fulgte i rask takt de påfølgende tiårene.

Primavalle forble en arbeiderbydel også inn i 2000-årene. Kommunistpartiet PCI var under sin eksistens det politiske parti som samlet flest stemmer i Primavalle og under 1970-tallets politiske uroligheter etablerte det radikale utenomparlamentariske venstre, fremforalt Potere Operaio, et av sine sterkeste fester i hovedstaden nettopp i Primavalle. Etter de såkalte blyårene ble Primavalle på 1980-tallet til et brennpunkt for narkotikahandel og kriminelle elementer tok kontroll over store deler av området. Situasjonen har deretter blitt bedre.

Folketallet har sunket, og andelen invandrere har øket markant.

Da området var nytt i begynnelsen av 1940-tallet var den enkleste adkomst med buss (linje 236); siden 2000 da metroens linje A Primavalle med den nordlige endestasjonen Battistini. På 2000-tallet har Primavalle fått sterkere karakter av en soveby og den en gang livlige kommersielle virksomhet som ble innledet med åpningen av et stort kjøpesenter i 1955 har nesten helt opphørt etter årtusenskiftet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Comune di Roma, Ufficio statistica e censimenti (utgiver): Annuario statistico della Città di Roma, 1948-50
  • Comune di Roma, Ufficio communale di statistica e censimento (utgiver): I censimenti del 1971 nel Comune di Roma (Roma 1978)
  • Governatorato di Roma, Servizio di toponomastica (utgiver): Dizionario topografico di Roma anno 1933
  • Maroi, Lanfranco: Attivita edilizia in Roma nel quinquennio 1934-1938 (Rom 1939)
  • https://primavalleinrete.wordpress.com/.  , lest 23. september 2018.