Québecs flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Québecs flagg
Viseguvernøren av Québecs flagg

Québecs flagg er blått og har et hvitt kors med hvite liljer i hvert av de fire blå feltene dannet av korset. Flagget har sine forbilder i franske militære faner og i Frankrikes gamle handelsflagg, et hvitt kors på blå flaggduk. Også den heraldiske liljen er et fransk symbol. I de fleste henseende er flagget et symbol for provinsen Québecs franske språk og kultur og et uttrykk for provinsensbestrebelser på å ivareta sin identitet i det ellers hovedsakelig engelskspråklige Canada. Québecs flagg er ellers unikt blant kanadiske provinser flagg ved at det i Québec i offisiell sammenheng omtales som nasjonalflagg.

Flagget er i størrelsesforholdet 2:3. Det ble vedtatt av Québecs regjering 21. januar 1948 og ble lovregulert 9. mars 1950. Flagget ble erklært som nasjonalflagg av nasjonalforsamlingen i Québec i november 1999.

Viseguvernørens flagg[rediger | rediger kilde]

Kronens representant i provinsen, viseguvernøren, fører et blått flagg med kronet provinsvåpen innsatt i en hvit skive midt i flagget. Viseguvernørens flagg ble innført 1952.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Symbols of nationhood, 1991

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]