Qianlings tekstløse stele

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Qianlings tekstløse stele

Qianlings tekstløse stele (kinesisk: 乾陵无字碑, pinyin: Gānlíng wú zìbēi) er en stele fra Tangdynastiet (618–907) for Kinas eneste kvinnlige keiser Wu Zetian (624-705), reist ved hennes grav. Qianlings tekstløse stele er enestående ved det at den ikke har noen inskripsjoner. Grunnen til at Wu Zetians stele ikke har noen tekst er at hun i sitt testamente uttrykte «Mine prestasjoner og feil må vurderes av senere generasjoner, derfor skal det ikke være tekst på min stein» (己之功过,留待后人评说[1]).

Qianlings tekstløse stele står på østre side av prosesjonsveien som løper mot gravkomplekset Qianling der Wu Zetian er begravet sammen med sin ektemake keiser Gaozong. På vestre side av prosesjonsveien er det en motsvarende stele for keiser Gaozong, men hans stele er gravert med tekster om hans meritter i livet, noe som var skikken. Og det var keiserinne Wu Zetian som hadde forfattet den teksten.

Qianlings tekstløse stele er 7,53 m høy, 2,1 m bred og 1,49 m dyp og veier 98,8 tonn. Det er åtte drager utskåret i toppen på steinen. Stelen er uthugd i ett stykke. Qianling, med Qianlings teksløse stele, ligger 75 km nordvest for Xi'an i Kina.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «陈令申:一代女皇武则天缘何为自己立块无字碑» (kinesiska). 网祭网. Arkivert fra originalen (htm) 5. mars 2016. Besøkt 7. november 2015. 
  2. ^ «The Qianling Mausoleum» (engelska). The Government Website of Shaanxi Province. Arkivert fra originalen (html) 5. april 2016. Besøkt 7. november 2015.