Hopp til innhold

Qeqertarsuaq kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Qeqertarsuaq

Kart over Qeqertarsuaq

LandGrønlands flagg Grønland
FylkeVestgrønland
Adm. senterQeqertarsuaq
Befolkning1 050
Nettsidewww.qeqertarsuaq.gl
Politikk
OrdførerAugusta Salling (Atassut)
Kart
Qeqertarsuaq kommune
69°35′N 53°27′V

Qasigiannguit kommune er en tidligere kommune i Vestgrønland amt.

Den ligger på vestkysten av Grønland, og omfatter øya Disko og øygruppen Imerissut. Dette var én av to kommuner på Grønland som ikke omfatter noe område på fastlandet; den andre er Aasiaat kommune.

Denne delen av Grønland har vært befolket, men også periodevis avfolket, i flere perioder de siste 6 000 årene. De tidligste folkene som befolket Grønland kalles de paleo-eskimoiske kulturene. Ved Qeqertarsuaq er det gjort funn fra de tidligste kulturene, dvs 5-6 000 år gamle boplasser fra saqqaqkulturen. Også nyere kulturer, som dorsetkulturen, er det gjort arkeologiske funn etter.

På 1600-tallet kom de første hvalfangerne til det stedet som i dag er Qeqertarsuaq. De lagde en fast plass for å ankre opp her, og på dette grunnlaget ble Godhavn etablert som koloni i 1773. Målet for denne kolonien var bl.a. å sikre danske interesser i hvalfangsten i området, samt å overvintre her for kunne starte hvalfangst så tidlig som mulig om våren. Allerede i 1738, 45 år før etableringen av kolonien, var det 200 innbyggere på øya Disko. Utbyttet herfra varierte veldig, fra kun 4 hvaler i 1777 til 247 tønner hvalspekk i 1801.

I 1849 ble hvalfangsten innstilt, og kun administrasjonen ble beholdt. Den danske staten var konkurs, og hvalbestanden var for lav. I 1862 innførte Grønland de såkalte forstanderskapene, som bl.a. skulle styre midler som var satt av til å hjelpe fattige, enker og andre vanskeligstilte. Forstanderskapet jobbet aktivt for den befolkningen som var igjen, og fikk etablert kajakkskole for guttene og syskole for jentene.

Etableringen av de nye kommunerådene på Grønland i 1926 ga nytt liv i Godhavn. Hvalfangsten skjøt fart, og det ble etablert radioforbindelse med Danmark.

Da Tyskland invaderte Danmark i 1940 ble Grønland isolert fra moderlandet. Møtet mellom landsrådene i Nordgrønland og Sydgrønland, som vedtok en selvstendig Grønlandsk utenrikspolitikk, ble avholdt i nettopp Godhavn. Men, utfallet av møtet, den såkalte Godhavndeklarasjonen, var at administrasjonen av Grønland skulle samles i Nuuk (Godthåb). Dette endte Godhavns epoke som administrasjonssentrum for Grønland.

I 2009 gikk kommunen inn i storkommunen Qaasuitsup

Byer og bygder i Qeqertarsuaq Kommune

[rediger | rediger kilde]

Kommunikasjon

[rediger | rediger kilde]

Hele året kan man reise til Qeqertarsuaq med helikopter (Air Greenland). Med båt kan man kun reise hit i perioden 1. mai til 1. desember. Kommunens turistkontor, Qeqertarsuaq Tourism, bistår i bestilling av transport, turer og aktiviteter.