Livmorinfeksjon (hund)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Pyometra (hund)»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Livmorinfeksjon eller pyometra er mest vanlig hos eldre og middelaldrende tisper og forekommer i to varianter, åpen og lukket. Sistnevnte er en kritisk tilstand som må behandles snarest.

Tispa kan også rammes av mukometra, slimfylt livmor, endometritt, betennelse i livmorveggen, og cystisk endometriehyperplasi, væskefylte blemmer i og fortykning av livmorveggen. Disse tilstandene kan opptre alene eller som forløper til livmorinfeksjon.

Symptomer[rediger | rediger kilde]

Åpen pyometra[rediger | rediger kilde]

Symptomene kan variere. I mange tilfeller kan en se at puss kommer ut av kjønnsleppene på tispa. Det kan også være et tegn om tispa slikker seg hyppigere enn vanlig. Behandles med antibiotika og hormoner.

Lukket pyometra[rediger | rediger kilde]

I alvorlige tilfeller er livmorhalsen lukket slik at pusset ikke kommer ut. Sløvhet, økt tørst og urinering er vanlige symptomer. Inkontinens og endret adferd kan forekomme. Kanskje også svak feber, 39,5 °C eller noe høyere. Normaltemperaturen for hunder er mellom 38 og 39 grader. I slike tilfeller haster det med å komme til veterinær. Fjerning av livmor og eggstokker er trolig beste (sikreste) løsning på problemet.

Forebyggende tiltak[rediger | rediger kilde]

Sterilisering i ung alder forebygger mot både pyometra og jurkreft.