Pygméer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den engelske professoren K. G. Murphy sammen med afrikanske pygméer ca. 1920.
Grupper av pygméfolk - fargene angir språkfamilier.

Pygméer ( i entall pygmé eller pygme) er en eldre betegnelse på folkeslag der mennene i gjennomsnitt er lavere enn 150 cm.[1] Slike folkegrupper finnes tradisjonelt blant annet i Sentral-Afrika og Sørøst-Asia.

Betegnelsen pygmé blir ofte betraktet som nedsettende, ikke minst av pygméene selv, som heller vil betegnes etter hvilken stamme de tilhører. Ordet pygmé brukes også om dyre- og fuglearter der individene er mindre enn de i liknende arter. Ordet kan også brukes som spøkefullt økenavn for en liten eller kortvokst mann.

Gresk mytologi[rediger | rediger kilde]

Ordet pygmé kommer fra navnet på et kortvokst folkeslag, pygmaioi, i gresk mytologi.[2] Og selve ordet pygme - πυγμή – er i utgangspunkt et lengdemål, avstanden fra vristen i håndleddet og til albuen.

Pygméer var for antikkens grekerne et dvergfolk som omtales av Homer, og som bodde i det fjerne sør ved stranden av Okeanos (oceanet). De pleide å bli angrepet om høsten av tranene som da trakk sørover. Andre legender menta at deres hjemland var ved Nilens munninger, eller til India eller til det høye nord i nærheten av Tule.[3]

Ifølge Paracelsus er pygméer det samme som gnomer eller fjellfolket.

Afrikanske pygmeer[rediger | rediger kilde]

Pygmeer i streng forstand finnes som en serie stammer i Kongo-regionen. De livnærer seg hovedsakelig som jegere og samlere i jungelområdene. Tradisjonelt har de blitt regnet som beslektet med kapoidene, som de deler en del anatomiske trekk med. Språklig skiller de afrikanske pygméene seg ikke fra nabofolkene, og snakker bantuspråk eller et annet språk i nigerkongo-gruppen, avhengig av hvor de lever.

Pygmeisme[rediger | rediger kilde]

Moderne genetikk har fastslått at pygmeisme styres av et enkelt gen. Ved giftemål mellom en pygme og en fra de omkringliggende folkene, vil barna enten bli pygme eller tilhøre det andre folket, aldri en mellomting. Det har blitt foreslått at pygméenes lave høyde er en tilpasning til livet i tette skoger, der en storvokst person vil ha vanskelig med å ta seg fram. Tilsvarende småvokste grupper kjennes fra andre arter i de samme områdene, som okapi og elefanter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]