Purpursnegl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Purpursnegl
Purpursnegl
Vitenskapelig(e)
navn
:
Nucella lapillus
Linnaeus, 1758
Thais lapillus
Norsk(e) navn: purpursnegl
Hører til: Muricidae,
Neogastropoda,
snegler
Habitat: Tidevannssonen
Utbredelse: ?
Det kan være stor variasjon i fargene.

Purpursnegl (Nucella lapillus), er et bløtdyr og tilhører snegler i gruppen forgjellesnegler. Den er en snegleart i familien Muricidae. Inne i sneglen finnes et stoff som blir sterkt purpurfarget ved kontakt med luft (oksygen). Dette stoffet ble brukt til fremstilling av purpurfarge og har gitt sneglens dens navn.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Skallet er over 4 centimeter høyt og kan ha litt forskjellig utforming. Variasjonen i skallet kommer av ulik næringstilgang. Purpursnegler kan finnes i strandsonen og har til forskjell fra strandsneglene en renne i skallet, på motsatt side av spissen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Purpursnegl lever i havet (saltvann), fra 0 til 50 meters dyp, på berg og steinbunn. Den lever som rovdyr på blåskjell og rur. For å kunne spise disse lager den et hull i skallet.

Snegler i saltvann tilhører forgjellesneglene og har en renneformet utvekst i skallåpningen har forbindelse med ånderøret.

Purpursneglen er enkjønnet; individene er enten hanner eller hunner. Eggene legges i gule pæreformede gelékapsler som kleber seg til berget.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Denne inndelingen følger Bouchet, P. & Rocroi, J.-P. 2005.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bouchet, P. & Rocroi, J.-P. (J. Fryda, B. Hausdorf, W. Ponder, A. Valdés og A. Warén ) 2005. Classification and Nomenclator of Gastropod Families. Malacologia (vol. 47) 1-2. side 1-397.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]