Purke (bakverk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ei purke er et bakverk med lokal tilhørighet til Halden-distriktet. Purka er et søtet flatt hvetebrød med hull i midten, på samme måten som svenske brød og knekkebrød. I Halden har purker blitt bakt i minst 80 år, og ideen kan ha kommet med svenske arbeidere, som i mange årtier hadde arbeidet i Norge, i steinbrudd og steinhuggerier, og i sagbruk og industrier i Halden og Tistedal.

Opprinnelig var purka en grovere gjærbakst, det var både sammalt hvete og rugmel i deigen, og en liten porsjon sirup. Ei purke var vanligvis stor nok til å utgjøre et brødmåltid alene, etterhvert har dagens purker blitt mindre, og med mindre grovt mel. Til gjengjeld har noen bakere innført en enda grovere variant av den opprinnelige purka, nå under navnet «råne».

I Lillesand, Grimstad og Arendal brukes navnet «purke» eller «porke»[1] om et stort skolebrød. Men til forskjell fra vanlig skolebrød, kan det være avlangt, kan inneholde rosiner, og ha en lang stripe med eggekrem, som går i lengderetningen av bakverket. I Grimstad kan purka ses på bilder fra Bergshaven Bakeri fra 1927, men det er ikke navn på bakeverket på bildet, det er derfor usikkert om «Purke»-navnet kom senere.

Haldensversjonen kan nok også minne om et skolebrød, men er helt uten eggekrem, glasur og kokos.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Grimstad Adressetidende, 6. Aug 2016 «Hvilket bakeri har den beste porka?» Arkivert 3. juli 2019 hos Wayback Machine. (betalingsmur)

Kilder[rediger | rediger kilde]