Puniša Račić

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Puniša Račić
Født12. juli 1886Rediger på Wikidata
Slatina
Død16. okt. 1944Rediger på Wikidata (58 år)
Beograd
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
PartiPeople's Radical Party
Medlem avDen svarte hånd

Puniša Račić (serbisk:Пуниша Рачић, født 12. juli 1886 i Slatina ved Andrijevica i Montenegro; død 16. oktober 1944 i Beograd i Serbia) var en etnisk serbisk nasjonalist og politiker, født i Montenegro. Han er kjent for å ha skutt og drept Stjepan Radić, leder for det Kroatiske Bondepartiet, i 1928.

I september 1927 ble Puniša valgt inn i det jugoslaviske parlamentet. I 1928 ble flere parlamentsmedlemmer anklaget for blant annet korrupsjon i en provoserende tale holdt av den kroatiske politikeren Stjepan Radić. Flere politikere mislikte sterkt det verbale angrepet, og de reagerte svært negativt på alle anklagene. Kort tid etter talen trakk Puniša frem en revolver, og Stjepan Radić ble skutt. Mordet førte til økte spenninger mellom serbere og kroater i landet. Račić skal senere ha blitt arrestert, og dømt til husarrest.

Det var allerede store interne problemer og stridigheter mellom de forskjellige folkegruppene i Jugoslavia, og det var mye misnøye mellom serbere, kroater og slovenere. Disse problemene kulminerte da Stjepan Radić ble skutt inne i selve parlamentsbygningen. Kong Aleksandar I av Jugoslavia brukte denne hendelsen som et påskudd til å styrke sin personlige makt. Den 6. januar 1929 forkastet han grunnloven, oppløste hele det jugoslaviske parlamentet og erklærte at landet var et kongelig diktatur. Han reorganiserte alle de tidligere regionale inndelingene av landet og døpte den om til Kongeriket Jugoslavia. Alle nasjonale identiteter bortsett fra «jugoslav» ble strengt forbudt.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Zvonimir Kulundžić (1967). Atentat na Stjepana Radića[Attentatet på Stjepan Radić]. Stvarnost.