Puma (bil)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Puma i California

Puma var et brasiliansk bilmerke, produsert av en rekke forskjellige firmaer opp gjennom tiden. Det ble brukt på løps- og sportsbiler.

Det hele startet med noen løpsbiler bygget av Genaro ‘Rino’ Malzoni, en bonde med interesse for motorsport. Han bygget en bil som han kalte Malzoni GT for bruk i løp i Brasil i 1965. Selskapet Sociedade de Automoveis Luminari ble startet i 1966 av Malzoni og andre, og de bygget 35 biler det første året og 125 året etter. I 1966 ble selskapet omdøpt til Puma Veiculos e Motores, og bilen ble hetende Puma GT.

De brukte motorer fra Vemag, selskapet som bygde DKW i Brasil. Vemag ble kjøpt av Volkswagen, og fra 1968 ble Malzoni GT bygget på den brasilianske Volkswagen Karmann-Ghia-plattformen.

Fram til 1985 ble Puma-biler bygget av dette selskapet, i noen hundre eksemplarer i året. Andre modeller ble utviklet, og noen ble eksportert til Sør-Afrika. Selskapet hadde økonomiske problemer etter oljekrisen1970-tallet og brann og oversvømmelse i lokalene.

I 1985 ble bilmerket solgt til Araucária Vehicles, som ikke hadde noen suksess med produksjonen. I 1991 opphørte produksjonen totalt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]