Public Opinion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Public Opinion (Offentlig Mening) er en bok fra 1922 om medier og demokrati av Walter Lippmann. Blant andre ting argumenterer den for at 20. århundres framgang i teknologien for å «produsere samtykke» vokser til «en revolusjon» i «demokratisk praksis» fordi den tillater eliten å styre offentlig mening om verden og om offentlighetens interesser i verden. Styring av offentlig mening er en mulighet til å styre offentlig oppførsel.

Lippmann hevder at når det blir skikkelig utnyttet er fabrikasjon av samtykke nyttig og nødvendig for det moderne samfunn fordi «den felles interesse», som jo angår alle i samfunnet, ikke er tydelig i mange tilfeller og bare blir klar ved omhyggelig datainnsamling og analyse. De fleste mennesker er uinteressert i dette og synes det er greit at eksperter sammenfatter sakene for dem.

Det er på denne bakgrunn han hevder at man trenger en spesialisert klasse som samler og analyserer data og overrekker konklusjonene til beslutningstakerne, som så tar beslutninger og bruker overtalelsens kunst til å informere offentligheten om avgjørelsene og omstendighetene rundt den.

Boka er ikke oversatt til norsk. Den har ISBN 0-02-919130-0

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]