Glansmygg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ptychopteridae»)
Glansmygg
Ptychoptera contaminata er en vanlig art
Nomenklatur
Ptychopteridae
Populærnavn
glansmygg[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenTovinger
Økologi
Antall arter: 156, 7 arter i Norge
Habitat: På land, i og ved grunt næringsrikt vann.
Inndelt i

Glansmygg (Ptychopteridae) er en liten familie av middels store, slankbygde mygg, med kontrastrikt farger. De kan minne om stankelbein, men skiller seg fra disse i en del anatomiske detaljer.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Glansmyggene er middels store, slanke mygg. Kroppen (thorax) er blank svart, ofte med lysere felter. Slike lyse felt kan også finnes på bakkroppen. Hodet er ganske lite, fasettøynene er store, men punktøyne mangler. Antennene er lange og tynne. Beina er lange og slanke med tydelige sporer på leggen (tibia). Vingene har tydelig årenett og vanligvis enkelte mørkere felter.

Larvene er slanke, med en liten, men velutviklet hodekapsel. Grensene mellom kroppssegmentene er opphøyet, og bakkroppsspissen er utviklet til et langt, tynt ånderør.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever i mudderet i grunt ferskvann. Vannet må ikke være dypere enn at ånderøret når opp til overflaten. De spiser råtnende plantemateriale, og tåler gjerne mye forurensning. De voksne dyrene finnes i nærheten av vann. Man vet ikke om de tar næring til seg. De danner ikke svermer og flyr vanligvis nokså lite.

Systematisk inndeling / Norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 29. april 2021. Besøkt 29. april 2021. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Andersson, H. 1997. Diptera Ptychopteridae, Phantom crane flies. Side 193-207 i: Nilsson, A.N. (red.) Aquatic Insects of North Europe. Volume 2. Apollo Books, Stenstrup.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]