Pteronarcyidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Pteronarcyidae
ukjent Pteronarcyidae (Plecoptera)  Foto: Trépas
ukjent Pteronarcyidae (Plecoptera)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pteronarcyidae
Norsk(e) navn:
Hører til: steinfluer,
vingede insekter,
insekter
Antall arter: 12
Habitat: i og ved rennende vann
Utbredelse: Nord-Amerika og Øst-Asia
Delgrupper:

Pteronarcyidae er en av familiegruppene av steinfluer. De er tilknyttet et liv i vann som nymfer (larve), de voksne tar ikke til seg føde og lever ikke så lenge. Steinfluer finnes bare i nærheten av ferskvann. Selv om de voksne har fire vinger er de ikke særlige dyktige flygere og finnes sjeldent langt fra stedet de levde som nymfe.

Denne familien finnes bare i Nord-Amerika og Stillehavskysten i Asia. De mangler også på de kaldeste stedene som i Arktis.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Pteronarcyidae er en gruppe med store kraftige arter. Kroppen er brunlig eller mer grå på farge og er mellom 35 og 65 millimeter lang.

Pteronarcys californica er kanskje den best kjente arten
Pteronarcys, nymfe

Vingespennet er mellom 40 og  80 millimeter. Vingene er klare med brune årer, lengdeårene er ganske sterke men årenettet er ellers uregelmessig, og mangler i felter nær vingens framkant. Forvingen er temmelig lang og smal, langs framkanten (costa) er det tallrike korte tverr-årer. Bakvingen er bred med et stort analfelt som utgjør over halve vingens bredde og har tallrike lengdeårer, men ingen tverr-årer. Kroppen kan ha rødlige partier. Beina er middels lange og kraftige. Artene i denne gruppen har to nokså korte haletråder (cerci), disse er omtrent så lange som de fire bakerste bakkroppsleddene.

Nymfene er ganske flate og vanligvis mørkt farget. Kroppen er temmelig smal og jevnbred, antennene uvanlig robuste og omtrent så lange som hode + thorax. Pronotum er rektangulært, bredere enn langt, noe bredere enn hodet. Beina er korte og kraftige, med frynser av lange hår på yttersiden. På undersiden har nymfen knipper av hvite, trådaktige gjeller på hodet og thorax. Haletrådene er ganske korte og tilsvarer i lengde de to til fire siste bakkroppsleddene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Pteronarcyidae har nymfestadiet i vann, ofte med sterk strøm. Både i mindre bekker, større elver. De fleste artene er nattaktive og hviler i dagslys.

Parringen skjer i vegetasjonen ikke langt fra vannet. Hunnen legger eggene i vannmassene. Nymfene har to haletråder og ofte små utvekster bakover langs kroppen.

Nymfene kryper rundt på bunnen, både på sand bunn og blant planter. De lever av organisk materiale, som alger eller råtnende planter. Utviklingen er ofte langvarig, nymfen skifter hud mange ganger og kan bruke opptil tre år før den blir voksen.

Pteronarcyidae har ufullstendig forvandling, overgang fra nyklekt larve til det voksne kjønnsmodne insektet går gradvis gjennom flere nymfestadier. Nymfene kan bruke flere år på utviklingen, og noen arter kan ha mer enn 10 hudskifter. De voksne klekker om sommeren og tar ikke til seg føde.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Pteronarcys sachalina og Pt. reticulata lever ved Stillehavskysten i Øst-Asia, de øvrige i Nord-Amerika.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]