Pteriomorphia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pteriomorphia
Argopecten irradians
Argopecten irradians
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pteriomorphia
Beurlen, 1944
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Bløtdyr
Klasse: Muslinger
Antall arter: ca. 2 000
Habitat: marin
Utbredelse: kosmopolitisk
Delgrupper:

Pteriomorphia er en underklasse av muslinger (Bivalvia) som består av fire ordener, hvorav én er utdødd. Gruppen omhandler cirka 2 000 arter, som fordeler seg i 240 slekter og 25 familier. Habitatet er hovedsakelig marint, men det finnes elleve arter som lever i ferskvann. Ferskvannsmuslingene fordeler seg i hver sin slekt og i to ulike familier.

Artene i Pteriomorphia består av såkalte clams med lamell-lignende gjeller og en redusert fot. Gjellene er vanligvis store og assisterer under næringsopptaket. Gruppen inkluderer noen av de mest kjente artene og gruppene av skjell, som blåskjell, kamskjell, penneskjell og østers.[1]

Pteriomorphia deles videre inn i 8 ordener, hvorav tre er utdødd, og tre basale familier, som alle er utdødd.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen under følger WoRMS og er i henhold til Gofas (2009).[2] Norske navn følger i hovedsak Artsdatabanken, men navn i parentes er kun uoffisielle beskrivelser.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Barnes, Robert D. (1982). Invertebrate Zoology. Philadelphia, PA: Holt-Saunders International. p. 430. ISBN 0-03-056747-5.
  2. ^ Gofas, S. (2009). Pteriomorphia. In: MolluscaBase (2017). Accessed through: World Register of Marine Species at http://www.marinespecies.org/aphia.php?p=taxdetails&id=206 on 2017-10-08

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]