Psychobitch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Psychobitch
Generell informasjon
GenreBarnefilm, dramafilm
Utgivelsesår2019
NasjonalitetNorge
SpråkNorsk
Bak kamera
RegiMartin Lund[1] Rediger dette på Wikidata
ManusMartin Lund Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Ruben Thorkildsen[2]
KlippChristoffer Heie Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)11. januar 2019
UtmerkelserAmandaprisen for beste barne- og ungdomsfilm (2019)[3]
Prix Jeanne Moreau du Festival Premiers Plans d'Angers (2020)[4]
Eksterne lenker

Psychobitch er en norsk drama-/ungdomsfilm fra 2019 med manus og regi av Martin Lund.[5][6]

Handling[rediger | rediger kilde]

Marius er en av guttene i klassen som andre ser opp til. Han er ganske forsiktig og gjør det han kan for å få gode karakterer og passe inn i miljøet. Dette lykkes han godt med. Frida, på sin side, er skolens outsider. Hun er utagerende, provoserende og alle kaller henne «syk i hodet».

At Marius og Frida er fullstendige motsetninger blir veldig tydelig når de to må gjøre gruppearbeid sammen. De krangler og slåss, og forstår ikke hverandre i det hele tatt. Men samtidig skjer det noe annet. Marius blir etter hvert tiltrukket av Fridas voldsomme oppførsel, og hennes urolige sinn fører snart til mer spenning i livet hans. Når de to utfordrer hverandre opplever begge det spennende, og gradvis oppdager de sider ved livet og hverandre som sender dem inn i en turbulent personlig omveltning som er alt annet enn kjedelig.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Filmen vant Amandaprisen 2019 i klassene beste barnefilm og beste filmmanus, og var også nominert til Folkets Amanda.[7] Under Kanonprisen 2019 vant filmens produsent Ruben Thorkildsen klassen for beste produsent, mens Lund var nominert i klassene beste regi og beste manus, og Camilla Lindbråten var nominert i klassen beste produksjonsdesign.[8][9] Den ble kåret til beste norske barne- og ungdomsfilm under utdelingen av Sølvklumpen 2019.[10]

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen ble hovedsakelig spilt inn i Gjøvik og omegn, blant annet i Fastland badeanlegg, Nordbyen, Gjøvik rådhus, Gjøvik stadion og Gjøvik ungdomsskole. To scener ble spilt inn på Totenbadet og Fyrverkeriet ungdomsklubbRaufoss. Gjøvik Skiklubb er også med i filmen.[11] Musikken i Psychobitch er med blant annet Sucker Punch av Sigrid.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Elli Rhiannon Müller Osborne[5] som Frida Valstein
  • Jonas Tidemann[5] som Marius Henriksen
  • Henrik Rafaelsen som Pål Henriksen
  • Jannike Kruse som Hanne Henriksen
  • Saara Sipila-Kristoffersen som Lea Engeseth
  • Bethina Nærby som Martine
  • Eilov Gravdal som Trym.
  • Mohammad Benmoussa som Rachid Iqbal Ness
  • Espen Løvås som Kristoffer, en lærer
  • Elise Sofie Stenvik Øymoen som Cecilie
  • Camilla Augusta Hallan som moren til Frida
  • Frances Ryssdal-Banoun som Marius sin yngre søster

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Psychobitch (2019) (norsk bokmål)». Montages. Besøkt 20. juli 2020. 
  2. ^ «Psychobitch (2019)». Montages. Besøkt 20. juli 2020. 
  3. ^ filmfestivalen.no, besøkt 9. september 2019[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.premiersplans.org[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b c Birger Vestmo (10. januar 2019). «Anmeldelse : Psychobitch». p3.no. NRK P3 Filmpolitiet. Besøkt 20. juli 2020. «Historien tar noen snarveier som gjør at den ikke får den emosjonelle uttellingen den kunne fått, og konkluderer mer rart enn sjarmerende. “Psychobitch” blir likevel en hyggelig filmopplevelse, mye takket være Jonas Tidemann og Elli Rhiannon Müller Osborne i gode og sympatiske hovedroller.» 
  6. ^ Anmeldelser (2019). «Psychobitch». Filmmagasinet. Besøkt 4. januar 2022. «Filmskaper Martin Lund leverte det glimrende dramaet Mer eller mindre mann i 2012 – en film som kastet et både alvorlig og humoristisk blikk på den såkalte generasjon X; folk som ble født utover 70-tallet og som hadde sine formative år på 90-tallet, da ironi, distanse og gjøgling med alt som innebærer et snev av alvor og inderlighet sto på dagsordenen. Generasjon X nektet å bli voksen, men gamle ble de allikevel, uansett hva de selv tror. | Lunds nye film Psychobitch er også et generasjonsstudium; denne gangen er det dagens ungdom, den såkalte generasjon Z, eller Generasjons Prestasjon som den også omtales, det dreier seg om. Barn av generasjon X (ja, vi hopper over generasjon Y, millennialsene, i denne omgang, kan heller diskutere det en annen gang).» 
  7. ^ «Storeslem til «Ut og stjæle hester» - ble årets film». vg.no. 17. august 2019. «Filmen «Psychobitch» vant prisene for «Beste norske barnefilm» og «Beste filmmanus», som vil si at filmen vant begge prisene de var nominert til. | – Det er en ungdomsfilm som sier noe om prestasjonsjag. Det er litt rart å vinne en pris når man prøver å fortelle at alt her i verden ikke handler om å vinne en pris. Men vi tar jo den prisen selvfølgelig, sa regissør Martin Lund (40).» 
  8. ^ ««Barn», «Håp» og «Ut og stjæle hester» fikk flest Kanonpriser». rushprint.no. 5. mars 2020. Besøkt 20. juli 2020. 
  9. ^ «Her er de nominerte til Kanonprisen 2020 – Håp og Barn leder an». montages.no. 3. februar 2020. Besøkt 20. juli 2020. 
  10. ^ «Sølvklumpen til de beste norske filmene i 2019 og 2020». kinomagasinet.no. 14. oktober 2021. Besøkt 13. august 2023. 
  11. ^ «NRK med ny serie: «Gjøvik-gjengen» kan bli nye «Rådebank»». OA. 5. mars 2020. Besøkt 4. januar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]