Psychobitch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Psychobitch
Generell informasjon
GenreBarnefilm, dramafilm
NasjonalitetNorge
Utgivelsesår2019
SpråkNorsk
Bak kamera
Regissør(er)Martin Lund[1]
ManusMartin Lund
Produsent(er)Ruben Thorkildsen[2]
KlippChristoffer Heie
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
Premiere(r)11. januar 2019
Utmerkelser Amandaprisen for beste barne- og ungdomsfilm (2019)[3]Rediger på Wikidata
Eksterne lenker

Psychobitch er en norsk drama-/ungdomsfilm fra 2019 med manus og regi av Martin Lund.[4][5]


Handling[rediger | rediger kilde]

Marius er en av guttene i klassen som andre ser opp til. Han gjør det han kan for å få gode karakterer og passe inn i miljøet, og det lykkes han godt med. Frida, på sin side, er skolens outsider. Hun er utagerende, provoserende og alle kaller henne «syk i hodet».

At Marius og Frida er fullstendige motsetninger blir veldig tydelig når de to må gjøre gruppearbeid sammen. De krangler og slåss, og forstår ikke hverandre i det hele tatt. Men samtidig skjer det noe annet. Når de to utfordrer hverandre opplever begge det spennende, og gradvis oppdager de sider ved livet og hverandre som sender dem inn i en turbulent personlig omveltning som er alt annet enn kjedelig.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Filmen vant Amandaprisen 2019 i klassene «Beste barnefilm» og «Beste filmmanus», og var også nominert til «Folkets Amanda».[6] Under Kanonprisen 2019 vant filmens produsent Ruben Thorkildsen klassen for «Beste produsent», mens Lund var nominert i klassene «Beste regi» og «Beste manus», og Camilla Lindbråten var nominert i klassen «Beste produksjonsdesign».[7][8]

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen ble hovedsakelig spilt inn i Gjøvik og omegn, blant annet i Fastland badeanlegg, Nordbyen, Gjøvik rådhus, Gjøvik stadion og Gjøvik ungdomsskole. To scener ble spilt inn på Totenbadet og Fyrverkeriet ungdomsklubbRaufoss. Gjøvik Skiklubb er også med i filmen.[9] Musikken i Psychobitch er med blant annet Sucker Punch av Sigrid.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Psychobitch (2019) (norsk bokmål)». Montages. Besøkt 20. juli 2020. 
  2. ^ «Psychobitch (2019)». Montages. Besøkt 20. juli 2020. 
  3. ^ filmfestivalen.no, besøkt 9. september 2019[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b c Birger Vestmo (10. januar 2019). «Anmeldelse : Psychobitch». p3.no. NRK P3 Filmpolitiet. Besøkt 20. juli 2020. «Historien tar noen snarveier som gjør at den ikke får den emosjonelle uttellingen den kunne fått, og konkluderer mer rart enn sjarmerende. “Psychobitch” blir likevel en hyggelig filmopplevelse, mye takket være Jonas Tidemann og Elli Rhiannon Müller Osborne i gode og sympatiske hovedroller.» 
  5. ^ Anmeldelser (2019). «Psychobitch». Filmmagasinet. Besøkt 4. januar 2022. «Filmskaper Martin Lund leverte det glimrende dramaet Mer eller mindre mann i 2012 – en film som kastet et både alvorlig og humoristisk blikk på den såkalte generasjon X; folk som ble født utover 70-tallet og som hadde sine formative år på 90-tallet, da ironi, distanse og gjøgling med alt som innebærer et snev av alvor og inderlighet sto på dagsordenen. Generasjon X nektet å bli voksen, men gamle ble de allikevel, uansett hva de selv tror. | Lunds nye film Psychobitch er også et generasjonsstudium; denne gangen er det dagens ungdom, den såkalte generasjon Z, eller Generasjons Prestasjon som den også omtales, det dreier seg om. Barn av generasjon X (ja, vi hopper over generasjon Y, millennialsene, i denne omgang, kan heller diskutere det en annen gang).» 
  6. ^ «Storeslem til «Ut og stjæle hester» - ble årets film». vg.no. 17. august 2019. «Filmen «Psychobitch» vant prisene for «Beste norske barnefilm» og «Beste filmmanus», som vil si at filmen vant begge prisene de var nominert til. | – Det er en ungdomsfilm som sier noe om prestasjonsjag. Det er litt rart å vinne en pris når man prøver å fortelle at alt her i verden ikke handler om å vinne en pris. Men vi tar jo den prisen selvfølgelig, sa regissør Martin Lund (40).» 
  7. ^ ««Barn», «Håp» og «Ut og stjæle hester» fikk flest Kanonpriser». rushprint.no. 5. mars 2020. Besøkt 20. juli 2020. 
  8. ^ «Her er de nominerte til Kanonprisen 2020 – Håp og Barn leder an». montages.no. 3. februar 2020. Besøkt 20. juli 2020. 
  9. ^ «NRK med ny serie: «Gjøvik-gjengen» kan bli nye «Rådebank»». OA. 5. mars 2020. Besøkt 4. januar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Video-x-generic.svgDenne filmrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.